Om mig

En blogg för oss som inte överlever utan böcker och som hellre skulle ta med en boklåda än tändstickor till en öde ö. Jag har jobbat länge som lärare men sadlat om till bibliotekarie och inte ångrat mig en sekund!

fredag 29 januari 2010

Nu när jag är hos mina systrar och gräver i deras bokhyllor så har jag blivit påmind om böcker jag läst, men hunnit glömma bort...En bok som jag minns att jag tyckte var bra är "Kärlek het som chili" av Laura Esquivel. Den handlar om Pedro som inte får gifta sig med sin älskade Tita eftersom familjetraditionen säger att den äldsta dottern måste gifta sig först. För att få vara i sin älsklings närhet gifter han sig med Titas äldre syster. Tita kommer på ett sätt att få utlopp för sina heta känslor för Pedro. Hon lagar mat, underbar mat som påverkar alla i familjen på ett dramatiskt sätt.

En annan läsvärd berättelse är "Påven Johanna" av Donna Woolfolk Cross, om kvinnan som lyckades lura hela den katolska världen och bli påve tack vare sin briljanta begåvning. Det är en spännande bok om kärlek, politiskt spel, makt och religion.

Den tredje boken som jag grävt fram är Tracy Chevaliers "Den blå färgen". Ella Turner och hennes man har flyttat från USA till en liten fransk by. Byborna är inte särskilt välkomnande och för att inte känna sig så ensam så börjar hon forska om sina franska rötter. Hon intresserar sig för sin släkting Isabelle Tournier som levt fyrahundra år tidigare. Resan i det förflutna har många paralleller till hennes nuvarande liv och slutligen måste Ella ta ställning till sitt eget liv. Tracy Chevalier har också skrivit "Flicka med pärlörhänge" som utgår från den Holländska tavlan "Flicka med turban" av Vermeer. Den boken är filmatiserad med Scarlett Johansen i huvudrollen. Jag kan rekomendera både boken och filmen!
Nej, nu ska jag först fälja med på judo och sedan är det fredagsmys för hela slanten!
Trevlig fredag på er!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar