Om mig

En blogg för oss som inte överlever utan böcker och som hellre skulle ta med en boklåda än tändstickor till en öde ö. Jag har jobbat länge som lärare men sadlat om till bibliotekarie och inte ångrat mig en sekund!

onsdag 13 januari 2010

Att tro på Mister Pip

"Att tro på Mister Pip" av Lloyd Jones är en bok som jag tycker att alla borde läsa (även om T tyckte att den var "så där"... )Den handlar om Matilda, en 13-årig flicka som bor med sin mamma på en ö i södra Oceanien. Hennes pappa har lämnat familjen för att jobba i Australien. Det är krig och människorna i byn lever, isolerade, under ett ständigt hot från gerillasoldater. Alla vita har lämnat byn utom en man, Mr Watts. Han tar över skolan när den vite läraren försvunnit och hans lektioner består av att han läser "Lysande utsikter" av Charles Dickens, ett kapitel varje dag. Handlingen i boken blir mer och mer betydelsefull för både barn och vuxna
och efter ett tag är den nästan mer verklig och viktigare än världen de lever i. Pip, huvudpersonen i "Lysande utsikter" blir en högst verklig person för Matilda och de andra barnen vilket får ödesdigra konsekvenser så småningom. Det här är en sådan där bok där man lär känna en helt ny kultur och boken väcker i alla fall min nyfikenhet och jag vill veta mer om den delen av världen. Boken handlar om överlevnad, fantasins och drömmarnas makt och människans förmåga att överleva de mest hårresande händelser!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar