Om mig

En blogg för oss som inte överlever utan böcker och som hellre skulle ta med en boklåda än tändstickor till en öde ö. Jag har jobbat länge som lärare men sadlat om till bibliotekarie och inte ångrat mig en sekund!

tisdag 24 januari 2023

När sanningen överträffar dikten...

I mitten av februari är det dags för mig att vara med på bokcirkel inne på stora biblioteket. Igår kväll avslutade jag boken vi ska diskutera och den är svår att släppa. 


Tara Westovers berättelse om uppväxten känns helt osannolik men minst sagt fängslande. Hon växte upp på 90-talet i en mormonsk familj i Idaho. Hon fick aldrig gå i skolan och pappans idé om livet ska levas på "rätt" sätt var det som gällde. Tara och hennes syskon skulle hjälpa pappan med att sortera skrot som han sedan sålde. Nu kan man ju tycka att även om familjens liv var strikt religiöst och mycket hårt så finns det saker i deras liv som inte borde ha funnits. Till exempel så var hygien och renlighet inget man satsade på och ett flertal mycket allvarliga olyckor inträffade då pappan var slarvig och ville att saker skulle gå fort. Även när någon i familjen gjort illa sig, till exempel, så tänkte han inte att det var någon idé att försöka undvika fler olyckor, snarare tvärtom. Det var bara till att köra på. En annan fix idé var att läkare och sjukhus var förbjudna eftersom pappan var övertygad om att staten var på jakt efter familjen och ville komma åt dem. I stället fick mamman behandla skadorna med salvor och naturmedel som hon tillverkat.
Tara hade också en tio år äldre bror som var fruktansvärt våldsam och elak. Hans bild av kvinnor verkar ha varit något snedvriden, kanske inte så konstigt med tanke på uppväxten och eventuella ärftliga gener. Han plågade Tara i tonåren så till den grad att hon höll på att gå under. 
I efterhand när Tara tagit sig därifrån, efter en komplicerad, lång och mycket plågsam kamp så förstod hon att pappan förmodligen var bipolär och att det var därför som allt blev så extremt. Men, man undrar ju över mamman som inte tog mer avstånd ändå.
Okej, tragiska barndomsskildringar har man ju läst förr men det som är så fantastiskt med denna är att Tara och minst en av hennes bröder lyckade skapa sig ett liv så småningom utanför familjen och barndomsbyn. Tara måste vara en extremt intelligent person för hon har, från att inte ha gått i skolan alls, tagit doktorsexamen, sjunger enastående vackert (jag har lyssnat på Youtube) och skrivit en mycket bra bok! Det är inte bara historien som gör att jag gillar den. Hon har också ett poetiskt och rikt språk som gör att det är en trevlig läsupplevelse. 
Nyfiken som jag är så har jag som sagt var lyssnat på Tara Westover när hon sjunger. Jag har också kollat in hennes bror Tyler Westover som också finns på nätet som ägare till någon firma, vad det nu var. Dessutom finns mamman att beskåda i en lektionsfilm eller vad man ska kalla det. Jag tror i alla fall att det är mamman LaRee Westover heter hon. 
Boken kom 2018 och det pratades mycket om den men jag hann aldrig med att läsa den då. 
Helt klart en bok jag rekommenderar!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar