Om mig

En blogg för oss som inte överlever utan böcker och som hellre skulle ta med en boklåda än tändstickor till en öde ö. Jag har jobbat länge som lärare men sadlat om till bibliotekarie och inte ångrat mig en sekund!

torsdag 28 oktober 2010

Högläsningsbok

När jag började skriva dagens inlägg så handlade det om hur förvirrat och jobbigt det blev på dagis när jag skulle få intyget om VAB(vård av barn) påskrivet i eftermiddags. Men när jag skrivit en lång harang om det insåg jag att det inte var det mest intressanta ämnet på en bokblogg så jag suddade ut det och nöjer mig med att konstatera att jag återigen misslyckats med att vara den perfekta, välorganiserade mamman som jag hela tiden försöker låtsas att jag är...På jobbet lyckas jag, numera, oftast vara någorlunda strukturerad och organiserad, fast gudarna ska veta att det tagit mycket tid och energi för att komma dit. Men på mammafronten har jag alltså en bit kvar. Jag tröstar mig med att man kan vara en bra mamma på olika sätt.

Nu är det en dag kvar, sedan har alla skolbarn höstlov. Det ska bli väldigt skönt med lov, men jag vet inte hur vi ska klara oss en hel vecka utan att få läsa i vår högläsningsbok. Jag har hittat en ny bok som heter "Svarta fåglar" av Mikael Salmson och Lars Sundström. Huvudpersonen är pojken Amik, 12 år, som lever ett lugnt liv med sina föräldrar. Så förändras allt när soldater från grannriket Tekitien dyker upp och startar ett krig. Det är en fantasyberättelse men ändå verklig vilket har medfört att min klass tycker att den är läskig. Man får beskrivet grymheter som utan större fantasi kan överföras till vad som kan hända på riktigt i krig. Trots att det är läskigt så är det bra och spännande och både jag och barnen har svårt att slita oss från den.

Jag tycker att det är bra att läsa en bok som får barnen att reagera så att man kan föra en diskussion om vad som är otäckt och varför. Min klass är nämligen djupt upprörda över att jag inte låter dem se filmer med 11-årsgräns på klassens timme för action och otäckheter på film berör dem inte alls på samma sätt. De förstår inte alls vad jag menar när jag säger att åldersgränser finns av en anledning. Då är det bra att ha något att jämföra med och prata om.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar