Om mig

En blogg för oss som inte överlever utan böcker och som hellre skulle ta med en boklåda än tändstickor till en öde ö. Jag har jobbat länge som lärare men sadlat om till bibliotekarie och inte ångrat mig en sekund!

fredag 1 juni 2012

Fredags jerkan

Har  du bokat en resa någon gång bara för att själv få uppleva en miljö som du har läst om i en bok? Om inte, skulle du kunna tänka dig att göra det?

Jag har aldrig bokat en resa enbart för att besöka en litterär miljö. Däremot har jag ställen jag drömmer om och skulle vilja besöka för att jag läst om dem. Laura Ingalls Wilders farm, Mårbacka, Strand (där Ellen Key bodde) är några exempel. Shakespears Stratford är ett annat. Jag skulle säkert kunna komma på flera ställen om jag funderade en stund.Några gånger har jag trampat omkring helt av en slump och plötsligt insett att jag vandrat i litterära miljöer. I Stockholm finns det ett antal sådan platser förstås. Områdena där Per Anders Fogelströms figurer slitit och gnott omkring och  trappan där Janne, Peter Pohls huvudfigur i "Janne min vän", med dödsförakt cyklar ner, till exempel. Irland har alltid varit ett favoritland för mig och när jag hade läst Maeve Binchy och kom till Dublin var det inte alldeles fel att promenera på gator som man läst om.

1 kommentar:

  1. Jag älskar Södermalm i Stockholm och tänker nästan alltid på Per Anders Fogelströms karaktärer när jag rör mig där :) Stads-serien hör till några av favoritböckerna.

    SvaraRadera