Om mig

En blogg för oss som inte överlever utan böcker och som hellre skulle ta med en boklåda än tändstickor till en öde ö. Jag har jobbat länge som lärare men sadlat om till bibliotekarie och inte ångrat mig en sekund!

onsdag 4 januari 2012

Mysmorgon, mordfall och varghatare

Det går att tänka sig tråkigare morgnar än att inleda med blåbärsmarmeladmackor i sängen (pappans idé som han ångrade rätt snabbt, hur tänkte han?), en extra stor mugg kaffe till mamman, en rejäl bokhög och ett fluffigt täcke och sedan avrunda det hela med ett par avsnitt med Fåret Shaun i tv-soffan innan dagens aktiviteter sätter igång. Idag jobbar T halvdag vilket vi tycker är trevligt. Min plan är att släpa med H till IKEA på förmiddagen vilket han kommer att gilla sådär.

Igår kväll kröp jag ner i sängen tidigt och började läsa en spännande bok, skriven av Peter Lukas Erixon, "Silversnöret". Den handlar om ett mordfall under fyrtiotalet där både mördare och offret är kvinnor. Det är ett verkligt fall och Peter Lucas Erixon lyckas förmedla spänningen och tragiken i hela historien. Jag fångas av det vackra språket som kräver koncentration. Extra intressant blir den här historien av att den utspelar sig i mina hemtrakter i Jämtland. Jag jämför miljön och livet under den här tiden med historierna som min farmor brukade berätta. Hon levde där under den tiden och jag kan konstatera att vissa saker trots allt blivit bättre sedan dess. Om du var fattig och inte passade in i de normer som fanns så var du ensam och fick klara dig själv. Sorgligt nog tycker jag nog att vi är på väg åt det hållet igen i vårt samhälle.

Innan jag avslutar för den här gången måste jag få beklaga mig över de jägare som i dagens UNT(2012/01/05 : Jägarnas Riksförbund kräver vargfritt) konstaterar att det inte går att leva i Sverige om det finns varg i skogen. En enda varg är en för mycket.De jämför vargstammen med vägglöss och menar att det fanns en anledning till att man försökte utrota båda arterna på 1800-talet...
Personligen skulle jag känna mig mycket nervösare om jag mötte en rabiat varghatare i skogen än om jag mötte en livs levande tvättäkta varg. Chanserna att träffa en varghatare är för övrigt betydligt större tyvärr eftersom de nog är rätt många fler!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar