Om mig

En blogg för oss som inte överlever utan böcker och som hellre skulle ta med en boklåda än tändstickor till en öde ö. Jag har jobbat länge som lärare men sadlat om till bibliotekarie och inte ångrat mig en sekund!

söndag 22 maj 2011

Ungdomsfantasy


Jag är nu färdig med "Guldkompassen" av Philip Pullman. Jag tyckte den var spännande och bra, en bok jag rekommenderar till alla, både barn och vuxna, som uppskattar en fängslande fantasyberättelse.

Boken handlar om den 11-åriga flickan Lyra som lever i en värld som påminner mycket om vår, men ändå är helt annorlunda. Hon har inga föräldrar utan växer upp på ett college. Hennes trygga värld förändras hastigt. Det är oroliga tider och plötsligt börjar det försvinna barn. Lyra dras in i ett äventyr större än hon någonsin kunde drömma om och det visar sig att hon är en betydelsefull bricka i det spel som pågår.

Jag tyckte mycket om beskrivningen av Lyra som en äventyrlig, modig och smart flicka. Hon är speciell på många sätt samtidigt som hon är ett barn och inte ett dugg lillgammal, vilket ju många barn är i litteraturen.

För ett tag sedan läste jag någonstans (vart har jag totalt glömt bort) att det är sällsynt numera med fylliga, omfångsrika och lite komplicerade barn- och ungdomsböcker som kräver arbete av läsaren. Den här boken är ett undantag även om den har ett antal år på nacken.
Det är en bok jag mycket väl kan tänka mig att läsa högt för min klass.

4 kommentarer:

 1. Tack för tipset! Visst finns den som film också? Har du sett den?

  SvaraRadera
 2. Ja, den finns som film. Jag har inte sett den men är väldigt sugen!

  SvaraRadera
 3. Tyvärr är inte filmen särskilt bra alls...

  SvaraRadera
 4. Har inte läst boken men jag älskar filmen!
  Själva iden av en värd som våran men ändå så annorlunda är UNDERBAR!!!
  Och att använda sig av åldern 11 år är också bra.
  Det är inte bara tonåringar som ska få uppleva äventyr böckernas fantastiska värd...

  SvaraRadera