Om mig

En blogg för oss som inte överlever utan böcker och som hellre skulle ta med en boklåda än tändstickor till en öde ö. Jag har jobbat länge som lärare men sadlat om till bibliotekarie och inte ångrat mig en sekund!

lördag 3 juli 2010

Det är härligt med semester! Jag har kommit in i gamla vanor och hinner plöja igenom en bok på ett par dagar. När H ligger ute vagnen och sover hinner jag läsa en hel del. Det är konstigt då jag också hinner med en massa annat som jag inte hinner annars...

Igår läste jag ut en bok som handlar om samernas situation i dagens Sverige. Den heter "Lappskatteland" och är skriven av Annica Wennström, som också är en av författarna till romanserien om Östersund som jag tidigare skrivit om. Detta är hennes första egna roman och startar med en samefamilj i trakten runt Åsele, på 1860-talet. De har det svårt med nybyggarna som lägger beslag på de marker som samerna haft som renbetesmark och sjöarnas fiskas ut. Trots det kämpar de på, men en dag blir flickan Njenna våldtagen av en nybyggare och gravid. Det sätter igång en rad händelser som påverkar flera generationer efter. En av Njennas ättlingar i nutid börjar söka i det förflutna för att försöka förstå vad som gjort människorna i hennes familj till dem de är.
Jag tyckte att boken var intressant eftersom den inte romantiserar livet som same utan visar på de svårigheter det är att vara ett minoritetsfolk, försöka hitta sin plats i ett samhälle där man under lång tid setts som mindre värd och där man tappat bort sin identitet och stolthet. När jag gick i skolan hade jag många samer runt omkring mig och känner igen deras mindervärdeskomplex. Det är först på senare år, skulle jag påstå, som det har börjat bli "fint" att vara same.
Boken är inte så bra skriven och det är en något tafflig intrig, trots att ämnet i sig är intressant, tycker jag . Trots det så läste jag dem med stort intresse och rekomenderar den till dem som är intresserade av livet som same. Jag tror att om författaren fortsätter att skriva så kommer hennes böcker att bli riktigt bra när hon blir varm i kläderna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar