Om mig

En blogg för oss som inte överlever utan böcker och som hellre skulle ta med en boklåda än tändstickor till en öde ö. Jag har jobbat länge som lärare men sadlat om till bibliotekarie och inte ångrat mig en sekund!

tisdag 30 januari 2024

Idag kom en intressant ny bok till biblioteket, nämligen "Faktaboken i skolan - för läslust och lärande" av Cilla Dalén. Hon är en välkänd figur i biblioteksvärlden, bibliotekarie som skriver mycket om skolbiblioteken och deras verksamhet, läsning och lärande. 

Jag har förstås inte hunnit mer än bläddra lite snabbt i boken men som av en händelse var jag på ett möte hos lågstadielärarna i eftermiddags och då passade jag på att visa den. Planen är att jag ska läsa den snarast eftersom det där med faktaböcker är så intressant. Nästan alla barn och ungdomar gillar att läsa fakta och vissa läser aldrig någon annan typ av böcker. Så då är det ju extremt intressant att få tips och pepp på hur man kan arbeta med det i skolan. Och trots att jag numera inte jobbar som lärare så vill jag lära mig om sådant här. Dessutom vet man aldrig när man behöver kunskaperna.


Och så kör vi en liten redovisning om de senaste ljudböckerna jag har klämt.
En sista julkalenderserie, sedan är det slut för den här säsongen, jag lovar. 

"Det lider mot jul" av Sara Önnebo är en deckare som utspelar sig i Vasa i Finland. Ett pizzabud kommer med en leverans till ett ensligt beläget hus i början av december. Ingen öppnar när han ringer på klockan och på dörren sitter en lapp med budskapet att "Ring polisen! Vi är alla döda." Inne i huset visar det sig att det är så det är, flera personer ligger döda därinne. Det blir ett fall för poliserna Gisela och Linus som kämpar mot klockan då det visar sig att mördaren inte är färdig, mer ska hända.
En ganska spännande bok och jag gillar miljön. Polisen Linus missar aldrig sin dagliga skidtur och det får mig att tänka på min gamla studentlägenhetskompis från Vasa som åkte skidor så fort det var mer än tre snökorn på marken. 
Slutet var kanske inte det bästa, men helhetsintrycket gjorde mig ändå nöjd.

Jag har ju ett ljudboksprojekt som innebär att jag lyssnar mig igenom Jonas Moströms deckare om Johan Axberg och Nathalie Svensson.
Nu hittade jag en ny ljudbok, en kort rackare på två timmar, som utspelar sig när Nathalie är ung. Serien heter "Unga Nathalie Svensson" och boken heter "En sista önskan".
Nja, jag vet inte...Det här har han gjort med vänsterhanden. Boken är inte i närheten av så bra som hans övriga. 
Om jag vore Moström så skulle jag släppa de här människorna och hitta på något alldeles nytt. Åtminstone den här historien känns som att han gått i stå.


Dagens sista ljud bok är "Så in i själen" av Agneta Sjödin. Förra året läste jag den andra boken i serien så det blev lite fel ordning. Den boken tyckte jag var aningens flummig och att hon gick lite över gränsen för vad jag tycker är trovärdigt men den här var bättre. Att försöka få ut så mycket som möjligt av livet och att söka olika vägar för att förstå sig själv och må så bra som möjligt tycker jag är bra. Det borde vi alla hålla på med lite mer. Risken är väl att man ibland går bort sig i alla läror och tankar om man ägnar sig åt alltför mycket navelskåderi och det tycker jag att Agneta Sjödin gör ibland. Men det finns absolut saker att ta med sig och grunna lite på.









Inga kommentarer:

Skicka en kommentar