Om mig

En blogg för oss som inte överlever utan böcker och som hellre skulle ta med en boklåda än tändstickor till en öde ö. Jag har jobbat länge som lärare men sadlat om till bibliotekarie och inte ångrat mig en sekund!

tisdag 2 mars 2010

Balladen om Marie

Jag har alltid fascinerats av spännande livsöden. Det är spännande att läsa biografier om människor som levt händelserika och dramatiska liv, ofta i händelsernas centrum. Marie Kröyer var en konstnär som mest kanske är känd för att hon först var gift med P.S. Kröyer och sedan hade ett intensivt kärleksförhållande med Hugo Alfvèn. Hennes liv var på många sätt sorgligt och dramatiskt. I sitt äktenskap med Kröyer hade hon det svårt och ensamt då han sjönk djupare och djupare ner i sinnesjukdom. Förhållandet med Hugo Alfvèn blev inte lättare det heller eftersom han inte var trogen mot henne. Marie hade två döttrar, Vibeke och Margita, som hon hade ett komplicerat förhållande till.
Det är sorgligt, tycker jag, att så många intelligenta och begåvade kvinnor offrat så mycket av sin talang på komplicerade och krävande män genom åren. Man hör inte talas om lika många män som gjort samma sak för sina kvinnor...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar