Om mig

En blogg för oss som inte överlever utan böcker och som hellre skulle ta med en boklåda än tändstickor till en öde ö. Jag har jobbat länge som lärare men sadlat om till bibliotekarie och inte ångrat mig en sekund!

lördag 23 april 2022

Jämtlandssemestern var ljuvlig. Tåget gick som på räls (hehe) och vi kom fram i exakt rätt tid. Av fyra dagar var det strålande solsken i tre. Isen var perfekt eftersom det fortfarande var nattkallt och vi kunde gå överallt. Vi gjorde utflykter varje dag på sjön, grillade och mös. Två födelsedagskalas hann vi med; en tioåring och en 72-åring. 

På påskafton gömde jag, som vanligt, påskägg som tonåringarna fick leta efter. Jag vet inte riktigt om de ställde upp på jakten för att vara artiga eller om de verkligen forfarande uppskattar traditionen. Vi får se hur det blir nästa år.

Min syster vaknade så tidigt en morgon att hon fick se orrspel på sjön. Vi var flera som var rätt avundsjuka, men man måste verkligen vara uppe i tid för att inte missa det.

Nu har vi haft en fyradagarsarbetsvecka och jisses vad jag har varit trött. Fattar inte! Borde man inte vara ovanligt pigg när man är ledig på måndagen? Visserligen satt vi på tåget den dagen men ändå?

Igår, fredag, var det bokbussdags och premiärtur i den nya bokbussen. Den är riktigt fin men än är allt inte i ordning. 

Jag fick en hejdundrande huvudvärk på eftermiddagen, kanske av allt ståhej och spänning. På bussen hem råkade jag somna, vilket jag faktiskt inte kan erinra mig har hänt förut. I alla fall så missade jag att kliva av på min hållplats och fick ta en annan buss tillbaka för att hämta min cykel. Jag var helt förstörd, yrvaken och fortfarande med ont i huvudet, när jag väl kom hem. Ja, det var en pärs.

Men idag är jag pigg igen. Vi har haft städdag i kvarteret och fått hälsa på våra nya grannar som vi delar garageuppfart med. En mycket trevlig barnfamilj verkar det som. Speedy har också pussat barnen och godkänt dem. En åttaåring och en tvååring som båda blev väldigt förtjusta i Speedy.

I tisdags hade vi författarbesök i årskurs fem. Petrus Dahlin kom och berättade om sina böcker och om hur han blev författare, gav lite skrivartips och så. Eleverna hade läst boken "Kurragömma" och var heltaggade på att prata om den. Tänk vad mycket det gör när de har läst en bok i förväg. Lärarna var helt överraskade över hur bra allt blev och jag kände väl att, tja, det är ju det jag brukar säga... Se till att de har LÄST BOKEN! Men,men...

Min påskbok var "Arabella", första delen i en feel good-serie som heter "Sidensystrar" av Sara Medberg. Trots att bokomslaget ser ut som en bok i Bridgerton-serien och kategoriseras som en "modern romance" så märks det att författaren vill ge läsarna lite mer än bara en romantisk karamell. Jag skulle kalla den för en "intelligent romance" Huvudpersonerna, för jag skulle ändå säga att det är två, är förvisso unga överklassflickor, vackra och omsvärmade, men de vägrar bli hunsade med och skapar sina egna liv. 

Året är 1816 och Arabella har blivit änka. Hennes elake och mycket äldre man styrde henne med järnhand och när han oförklarigt dör ser hon sin chans att lämna det dystra godset och beger sig till Stockholm för att leva livet. Där händer det förstås saker som komplicerar det hela men Arabella är inte den som ger upp. 

Vi får också lära känna den äventyrliga fröken Nella Ridderlöw vars egentliga uppgift i livet är att lyda sin bror och sitt förkläde faster Ståhl men Nella tänker minsann uppleva äventyr och det får hon. Nella sympatiserar också med kvinnosaksfrågan och hamnar i klistret mer än en gång på grund av det. 

Så jag blev ganska positivt överraskad av boken och kommer att läsa fortsättningen när den kommer, för en fortsättning borde det bli?


Arabella (häftad)


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar