Om mig

En blogg för oss som inte överlever utan böcker och som hellre skulle ta med en boklåda än tändstickor till en öde ö. Jag har jobbat länge som lärare men sadlat om till bibliotekarie och inte ångrat mig en sekund!

lördag 26 mars 2022

En blåsig lördag

Veckan har varit bra. Jag besökte femmorna för att berätta om författaren Petrus Dahlin som snart kommer till årskursen på besök. För en gångs skull har lärarna varit duktiga och sett till att eleverna har läst boken. Alla femmor får boken "Kurragömma" och tanken är att de ska ha läst den vid författarbesöket för att kunna prata om den med författaren. Vi kör samma upplägg varje år i de årskurser med författarbesök men det är tyvärr väldigt sällan som de har läst. Nu blev det en väldigt bra diskussion och trots att den första kommentaren var att den var tråkig (en standardkommentar för en del när det gäller böcker) så visade det sig att nästan alla hade något att säga och olika tankar om persongalleriet och handlingen. Jag kände mig supernöjd när jag gick därifrån och dagen efter när samma klasser kom till biblioteket och skulle låna så visade det sig att lärarna också var helt uppåt för att det blivit så bra. Och de var så förvånade och inspirerade och hade plötsligt börjat känna sig sugna på fler litteratursamtal. 

Kanske att jag i smyg himlar med ögonen lite, suckar och tänker; men herregud tjatar jag inte om det här varje gång vi ses!!!

Men, det är bara att bita ihop och ta vara på chansen. Nu är det ju inte mycket kvar på terminen men jag tänker försöka surfa på vågen och sätta igång något projekt direkt i höst.

Årets ALMA-pris är utdelat och det var författaren och illustratören Eva Lindström som fick priset. Hennes bilderböcker är något alldeles eget, speciella bilder och underfundiga texter. En väl värd pristagare!

Ingenting är omöjligt för oss  Eva Lindström Min vän Lage

På onsdag får vi en tonåring. Tanken svindlar. Vad hände med den lille rättrådige lintotten som gick runt och samlade pinnar? I ärlighetens namn har han oväntat börjat samla pinnar igen, men i övrigt har vi nu en drasut, längre än sin mamma med betydligt större fötter, tonårsintressen och med den typiska tonårsegenskapen som man hört om, det där att det är som att allt fokus går åt till att växa och inte i samma grad logiskt tänkande.

Vi ska inte klaga. Vi har världens bästa barn och tonåringar har vi alla varit även om man ibland inte gärna vill komma ihåg det.

Så var det böckerna då...

"På andra sidan om oss" är en diktsamling av Max Bergander och en berättelse om hur det känns efter en separation. Han beskriver hur svårt det är när man har ett barn tillsammans, hur det känns att försöka hålla ihop när hela ens kropp och själ skriker att det inte fungerar.

Dikterna är väl kanske inte i Tranströmer-klass men ḱänslorna är väldigt äkta och berörande. Jag tänker också att det är en bok som behövs eftersom det inte vimlar av beskrivningar av unga mäns kärlekssorg i dagens samhälle.

 På andra sidan oss – Smakprov

"Kvinnor jag tänker på om natten" av Mia Kankimäki är en fantastisk bok! Det är lite svårt att beskriva genren men kanske att resedagbok, kåseri, biografi ringar in det lite. Mia Kankimäki letar efter kvinnliga förebilder, försöker hitta mod och levnadstips i kvinnorna från det förflutna. Om man inte skaffat familj, blivit rik, bara vill resa och känner att livet stampar på samma ställe och man är lite vilse i tillvaron, ja då kan man behöva livsberättelser från det som författaren kallar nattkvinnor, det vill säga kvinnor hon tänker på om natten. Ett exempel är Karen Blixen som trots en mängd motgångar levde i Afrika i många år och sedan när hon kom hem, sjuk och pank och besviken blev en författare som vi fortfarande minns och läser.

Jag fnissade mer än en gång när jag läste om 1800-talsdamerna som reste världen runt i långklänning och korsett, kvinnor som hemma med sina familjer var sjukliga, veka och framförallt anständiga och som i djungeln trotsade allt från vilda djur till kannibaler (fortfarande mycket anständiga) och som bar med sig ett rejält förråd av te eftersom det är något man inte klarar sig utan någonstans.

Boken är otroligt rolig, imponerande eftersom samtidigt som jag fnissar så inser jag att de där kvinnorna kunde åka på alla sina äventyr tack vare att de låtsades anpassa sig till samhällets normer och regler, och lärorik. Jag har lärt mig mycket genom att läsa om de olika människorna, länderna i både dåtid och nutid och kulturer i stort.

Jag rekomenderar den till alla!

 

Kvinnor jag tänker på om natten

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar