Om mig

En blogg för oss som inte överlever utan böcker och som hellre skulle ta med en boklåda än tändstickor till en öde ö. Jag har jobbat länge som lärare men sadlat om till bibliotekarie och inte ångrat mig en sekund!

lördag 8 december 2018

December kan gärna få smyga förbi, med mysljus och pepparkakor. Utan stress, hets och stora känslor. Ändå har den veckan bestått av just de sakerna. Både roligt och sorgligt har det varit, men nu är det söndag och vi har ett mysigt adventsfika med våra syskon med familjer att se fram emot.
Jag och H har bakat pepparkakor och Chocolate Chip Cookies som vi ska bjuda på.
När vi bakade bad H att
-snälla mamma, nästa jul kan vi väl baka Chocolate Chip Cookies igen...?
-Det kan vi ju baka när som helst, säg bara till så gör vi det tillsammans, svarade jag.
-Va! är inte det en julkaka? undrade han då.
Så, okej, jag är ingen bull- och kakmamma kanske.  Det händer nog  mest till jul att jag, under viss påtryckning, sätter igång och bakar något. Och i ärlighetens namn är det oftast bara pepparkakor av köpt deg. Men nästa gång måste vi nog göra vår egen pepparkaksdeg eftersom det verkar helt omöjligt att hitta sådan utan Palmolja. Jag har hört att det lär ska finnas på City Gross, men det är en bit att ta sig kan jag tycka.

Idag presenterar jag två noveller igen.

Bildresultat för Juan-les-pins beijer Bildresultat för en dåres anteckningar

Sandra Beijers "Juan-les-Pins" handlar om tjejgänget som har fått löfte om att få åka iväg på sommarlovet, bort från skolan där niorna gömmer snorkråkor i brödet (kan vara det äckligaste jag läst under hela 2018), killarna som mobbar dem och känslan av att inte duga , att inte vara någon. Som jag sagt förut, ibland är en novell vad man orkar med när berättelsen är för grym eller obehaglig. Kanske inbjuder novellformen till att koncentrera historien.

Klassikern "En dåres anteckningar" av Nikolaj Gogol gjorde också aningens ont att läsa. Aksentij Ivanov är en obetydlig tjänsteman, kär i chefens dotter. Genom hans dagbok får man följa hur hans värld och verklighet skruvas allt mer och han tappar greppet. Jag förstår att det finns många analyser av denna text så jag tänker inte ge mig in i någon längre utläggning. Men, T säger att han läst den för länge sedan, så jag ska diskutera den med honom.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar