Om mig

En blogg för oss som inte överlever utan böcker och som hellre skulle ta med en boklåda än tändstickor till en öde ö. Jag har jobbat länge som lärare men sadlat om till bibliotekarie och inte ångrat mig en sekund!

onsdag 22 mars 2017

Idag har det verkligen varit en ljuvlig vårdag. Fåglarna har kvittrat så att man trodde att de skulle storkna. Solen har värmt mig varje gång jag har stuckit ut nosen och all snö är snart borta.
Varje dag gottar jag mig åt tulpanerna som är på väg upp och förmanar samtidigt min lurvige kompis att hålla sig undan våra rabatter. Jag har en känsla av att han ser på rabatterna som hans egna gigantiska buffébord.

Jag har just läst tredje delen i en historisk barnboksserie; "I kungens tjänst" av Yvonne Hoffman. De två första delarna heter "Tsarens galejor" och "Fånge hos tsaren." Jag har inte läst de två första böckerna, men man kan läsa dem fristående. Boken handlar om Jöns och Lisen, två ungdomar som har levt i fångenskap i Ryssland. Det är Den stora ofreden och Sverige är i krig.
Syftet med boken är nog mest att lära ut om den här tidsepoken och det är kanske inget litterärt mästerverk, men intressant för den som är intresserad av historia. Jöns hamnar i Norge, vid Fredrikstens fästning, mitt i det  brinnande kriget. Där träffar han för en kort stund kungen, Karl den tolfte och ser när han blir skjuten.
Jag ska nog ge mig på resten av serien också, bara för att ha läst dem.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar