Om mig

En blogg för oss som inte överlever utan böcker och som hellre skulle ta med en boklåda än tändstickor till en öde ö. Jag har jobbat länge som lärare men sadlat om till bibliotekarie och inte ångrat mig en sekund!

söndag 7 juni 2015

Sista tentan gjord! Vare sig den blir godkänd eller inte så ska jag inte tänka på den på ett bra tag.
Plötsligt börjar det dyka upp idéer som jag inte haft på länge. Jag har fixat och städat idag, jobbat i trädgården stickat och läst. Sedan i torsdags har jag läst en och en halv bok.
Av någon anledning har vårens boktema varit andra världskriget. Först läste jag Sara Waters beskrivning av krigets London i "Nattvakten", på jobbet har vi haft "Uppdraget", en ungdomsdeckare som utspelar sig i Värmland under kriget och nu har jag läst "Hotellet i hörnet på bitter och ljuv" av Jamie Ford. Vi befinner oss i Seattle och historien växlar mellan 40-tal och 1986. Henry är andra generationens kines. Hans föräldrar pratar inte amerikanska men kräver att Henry inte ska prata kinesiska. Den stränge fadern har satt honom i en amerikansk skola där han är den enda kinesen och totalt ensam och mobbad. Eftersom han är stipendiat jobbar han extra i skolköket. En dag dyker det upp en flicka, Keyko, amerikanska med japanskt ursprung. De blir vänner och mer än så vilket är total katastrof för Henrys far som hatar alla japaner. Det är inte lätt att vara japan under den här tiden i USA eftersom japanerna stod på motståndarsidan i kriget. Det är en vacker och vemodig kärlekshistoria men också en lärorik historielektion. Det visade sig att det var mycket jag inte visste om den här tidsperioden i USA.
                                    
Varvat med berättelsen om den tolvårige Henry under kriget så får vi följa honom fyrtio år senare. Han har blivit änkling efter ett lång och lyckligt äktenskap och han har en son som han inte riktigt kan prata med.  En dag upptäcks en massa japanska ägodelar som legat i källaren på ett hotell ända sedan kriget. Upptäckten sätter igång en kedja av händelser som förändrar Henrys liv för alltid.
Jag älskar böcker som både ger en varm känsla i kroppen och samtidigt utmanar mig och det här är en sådan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar