Om mig

En blogg för oss som inte överlever utan böcker och som hellre skulle ta med en boklåda än tändstickor till en öde ö. Jag har jobbat länge som lärare men sadlat om till bibliotekarie och inte ångrat mig en sekund!

lördag 14 mars 2015

En strålande solig lördagsmorgon. Vi har bjudit hem ett gäng glada grillgäster i kväll men innan dess måste jag hinna plugga en stund, handla och städa det sista.
I min klass läser jag just nu "Katitzi" (Katarina Taikon). Jag blev inspirerad när jag hörde Lundströms bokradio där de pratade om Katitzi och intervjuade Rosa Taikon. Det känns helt rätt i tiden att introducera Katitzi för de som växer upp nu. Dels för att första boken getts ut igen, dels för att barnen nästan varje dag möter de fattiga romer som tvingas tigga. Jag kan inte tala om för mina elever vad de ska tycka och vilka värderingar de ska ha. Men böcker ger ett fantastiskt tillfälle att låta barn och ungdomar tänka och skapa sina egna värderingar. Jag undrade lite vad de skulle tycka om boken, som ju skrevs på 60-talet, med tanke på att de helst bara vill ha fantasy eller spökhistorier, i alla fall på vår skola. Men som vanligt har de inte gjort mig besviken utan frågar om och kommenterar det vi läser med kloka och sympatiska tankar. De ser det viktiga i berättelsen och kopplar det till sin egen verklighet. Det är då det är som bäst att vara fröken!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar