Om mig

En blogg för oss som inte överlever utan böcker och som hellre skulle ta med en boklåda än tändstickor till en öde ö. Jag har jobbat länge som lärare men sadlat om till bibliotekarie och inte ångrat mig en sekund!

måndag 26 januari 2015

Idag är det dags att åka till Borås igen. Tre helspäckade dagar. T är i Milano och H ska vara hos farmor och Speedy blir ompysslad av grannarna. Det är mycket nu...
Ylva Karlsson är författare till böckerna om de två små bröderna Ossian och Samuel i "Ossians ovanliga nanny" och "Samuels sällsamma kalender". Barnens föräldrar älskar dem, men de har alltid bråttom och pojkarna hänvisas ofta till barnflickor som de inte tycker om. När Ossian blir arg eller ledsen kan han inte prata, det går bara inte. Och Samuel, han har en stor sten inom sig som växer och blir väldigt het när han är arg eller ledsen. När stenen blir tillräckligt stor då kan han bara skrika. Allting är väldigt sorgligt ända tills den dag då de får en ny nanny som heter Petronella. Hon har en sällsam förmåga att första små ledsna pojkar och hon är dessutom magisk. Ossian och Samuel blir fortfarande besvikna och ledsna på sina föräldrar men Petronella ger dem trygghet, kärlek och äventyr. Genom henne får de lära känna andra mystiska figurer och en och annan vän. De börjar på en simskola vid havet, där solen alltid skiner och där en sjöjungfru är simskolefröken. De får en gungstol som kan flyga. I den andra boken är det snart dags för jul och Petronella ger dem en speciell adventskalender. Men, det oturliga inträffar att Petronella krockar med en elak drakdrottning och bryter armen och kan inte ta hand om Ossian och Samuel på ett tag. Och när de inte har henne , ja, då blir äventyren fort otäcka och livet med de stressade föräldrarna bara alltför svårt.
Jag tycker mycket om de här böckerna och skulle gärna ha dem som högläsningsbok i en förskoleklass eller etta kanske. H kommer nog att få höra dem om ett tag också.Om man någon gång varit liten, utelämnad till stressade vuxna och känt sig ensam, då förstår man de här böckerna. Det finns mycket att prata om i dem också, saker som jag tror kan hjälpa barn att förstå varandra och sig själva.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar