Om mig

En blogg för oss som inte överlever utan böcker och som hellre skulle ta med en boklåda än tändstickor till en öde ö. Jag har jobbat länge som lärare men sadlat om till bibliotekarie och inte ångrat mig en sekund!

fredag 5 december 2014

Den här veckan är frågan på bloggjerkan
Hur tror du att man kan inspirera barns läsande? Har du några goda exempel?

Mitt svar på det är att läsa för barnen, prata om läsning och läsa själv.
Vår son som snart fyller sex år har lyssnat på böcker dagligen sedan han var tre månader. Eller, ja, från början var det bokstavligt talat frågan om att sluka dem. Han sög och tuggade på dem mest. Men, böcker har varit en självklar del av vårt kvällsmys, ett sätt att umgås och han har sedan späd ålder citerat rader ur böcker. Jag glömmer aldrig på tåget norrut när han var drygt två  år och en vänlig tant frågade honom vart han var på väg?

-Jag ska till min mormor som bor i det lilla huset i gläntan mellan de två ekarna, svarade den lille pojken med allvarlig stämma.

Hm, tänkte jag, var kom det därifrån? Ett par månader senare fick jag svaret när vi läste Rödluvan och exakt den formuleringen dök upp. 

Många dagar har jag kommit in på dagis och hittat honom uppkrupen mot sin favoritfrökens axel lyssnandes på en god bok. Jag tror stenhårt på att visa barnen från att de är små att böcker och läsning är något mysigt, roligt, spännande och gemenskap. Förknippar de läsning med positiva upplevelser så håller det i sig. Det är jag säker på!

I skolan jobbar jag mycket med att läsning ska vara något lustfyllt. Ibland tycker jag att vi går för långt med alla våra pedagogiska ambitioner och glömmer att låta eleverna få sjunka in i en bra bok. Det är bra att jobba med läsförståelse och strategier men det viktigaste är ändå att njuta av böcker, att få glömma tid och rum för då blir man inspirerad. Jag pratar mycket läsning med mina elever också. Om jag har läst eller hört om en bra bok så diskuterar jag det med eleverna för jag tror att det är viktigt att visa att jag själv läser och uppskattar bra böcker.

10 kommentarer:

 1. Håller med dig helt om att det är viktigt att barn förknippar läsning med nånting positivt!

  SvaraRadera
 2. De pedagogiska ambitionerna bör nog stå tillbaka när det gäller läsning. Jag slängde mina över bord när jag arbetade som specialpedagog på högstadiet.

  SvaraRadera
 3. Det var ju väldigt längesedan jag gick i småskolan, men jag hade en av de där bra lärarna som fick läsning att vara naturligt.

  SvaraRadera
 4. Bra tips, håller med! Roligt det där med rödluvan.

  SvaraRadera
 5. Det där tuggandet på pekböckerna kommer jag ihåg från mina små. :) Men samtidigt var det fascinerande vad de kunde fokusera på en bild ibland. Den där koncentrerad-minen älskade jag att se.

  SvaraRadera
 6. Jag blev inte så uppmuntrad att läsa när jag började skolan utan det har jag mina föräldrar att tacka för.

  SvaraRadera
 7. Bra tips här! Och härligt att höra hur du arbetar med läsningen i skolan! Och vad gulligt med din lille son!

  SvaraRadera
 8. Härligt med direktcitat:-)
  Våra barn "tuggade" också på böckerna när de var riktigt små.

  SvaraRadera
 9. hihi, jag har sagt till barnbarnen att inte äta böcker...

  SvaraRadera
 10. Mina barn började läsa själva parallellt med att vi läste högt för dem, de var omgivna av olika sorters böcker och vi besökte bibliotek. De blev riktiga bokslukare, men bara i en period. Nu läser det inget alls, men jag lever på hoppet att de ska hitta tillbaka till läsandet igen.

  SvaraRadera