Om mig

En blogg för oss som inte överlever utan böcker och som hellre skulle ta med en boklåda än tändstickor till en öde ö. Jag har jobbat länge som lärare men sadlat om till bibliotekarie och inte ångrat mig en sekund!

torsdag 8 februari 2024

Kerstin Ekmans bokvärld

 Idag var det högläsning igen för sexåringarna, jag har ju det varannan torsdag.

Den här gången utmanade jag dem och valde "Hans och Greta" i en version som inte hade så många bilder. Hittills har jag valt många bilder och ganska lite text men nu har de ju ändå gått över en termin i skolan. Det blev så bra! Lite läskigt, elak styvmor och häxa och att bli lämnad i skogen fick flera att bli lite bleka om nosen. Men de satt tysta som små möss och lyssnade intensivt, hade mycket att diskutera med mig efteråt och när de gick pratade de om boken med varandra. Jag mös nöjt för mig själv.

I eftermiddags kom en nyinflyttad familj in på biblioteket och skaffade både lånekort och Meröppetkort. När de två små barnen i familjen kom in så blev de helt uppihejsan, oooade och hååade upprymt över alla böcker. 

Så, idag var en bra dag!

Jag har just avslutat Kerstin Ekmans "Min bokvärld". Återigen påmindes jag varför hon är en sådan uppskattad och hyllad författare. Den var riktigt bra. Hon minns böcker som följt henne genom livet, resonerar om vad som fångat henne, vad hon fått genom omläsningar och knyter ihop saker med aktuella världshändelser. 

Det är mest klassiker, sådana jag känner till, har till och med ungefär koll på handlingen. Någon av böckerna har jag läst, vissa vet jag inte, några känns lite bekanta och jag undrar om jag läst dem för länge sedan.

Andra blir jag sugen på att ta mig an (som att läslistan inte vore nog lång innan).

Min hjärna och själ mår mycket bra av att läsa ett bra och intelligent språk och resonemang, fördjupa mig i ämnen som inte går fort eller känns som dussinvara. Jag skulle egentligen behöva mer sådan här litteratur!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar