Om mig

En blogg för oss som inte överlever utan böcker och som hellre skulle ta med en boklåda än tändstickor till en öde ö. Jag har jobbat länge som lärare men sadlat om till bibliotekarie och inte ångrat mig en sekund!

tisdag 21 mars 2023

Nu är jag inne i en sådan där period igen då det är väldigt svårt, uppenbarligen, att sätta mig ner och blogga. På kvällarna stickar jag, kliar kaninen bakom öronen och ligger och läser. Om jag inte somnar som en stock i soffan förstås.

Nedräkningen inför påsk är igång. Svärmor ska pyssla om kaninen men det är fortfarande vissa detaljer som är lite oklara. Ska han sitta i sin utebur hela tiden? Eller ska han sitta i sin altanbur och få komma ut en gång om dagen när hon kommer och matar honom? Det sistnämnda är det som känns bäst egentligen men T oroar sig för att solen ska ligga på och det ska bli sådär varmt som det kan bli på en inglasad veranda. Killar med väldigt pälsiga öron kan ju trots allt dö av värmeslag. Så vi diskuterar och funderar. 

Vid flera tillfällen har jag sett skräniga gäss som passerat över vårt hus i ett tjusigt V. Då känner jag att det är vår! 

"De förlorade ordens bok" av Pip Williams rönte tydligen stor uppmärksamhet när den kom för något år sedan. Konstigt nog missade jag boken totalt, likaså gjorde mina kollegor. Men så för ett tag sedan tipsade en lärare mig om den och jag blev nyfiken och läste. Jag blev helt såld! Och sedan, när jag väl upptäckt den så hittade jag en intervju på Babel från oktober 2022 med författaren. Se nedan.

Babel oktober 2022

Boken handlar om hur Oxfords engelska ordbok kom till i slutet av 1800-talet. Historien grundar sig på verkligheten men är en roman. Esme växer upp med sin pappa eftersom mamman är död. Då pappan är lexikograf och arbetar med den engelska ordboken så växer Esme upp i det lilla skjulet där arbetet pågår. För att inte vara i vägen sitter hon oftast under bordet, studerar männens fötter, för det är förstås mest män. Ord och deras betydelse blir en del av henne och hon älskar den världen. Men när hon blir äldre börjar hon fundera över det faktum att det är männens ord som framför allt kommer med. Alla de där orden som kvinnor använder, och ord som används i vardagligt tal av människor som inte skriver och läser, de ratas eller dyker helt enkelt aldrig upp. Vad betyder det för språket?

Esme växer upp i en händelserik tid. Förutom alla ord och lexikon så pågår suffragettrörelsen och hon får också vara med om första världskriget. Återigen känner jag att det är en bok som är svår att presentera på ett rättvisande sätt. Så jag säger som vanligt; LÄS!






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar