Om mig

En blogg för oss som inte överlever utan böcker och som hellre skulle ta med en boklåda än tändstickor till en öde ö. Jag har jobbat länge som lärare men sadlat om till bibliotekarie och inte ångrat mig en sekund!

tisdag 14 mars 2023

Idag regnar det, men i söndags...

 Helgen bjöd på ett fantastiskt vårvinterväder. Förra veckan snöade det rejält och snön i kombination med strålande sol och några minusgrader fick det att kännas som påsk hemma i Jämtland. Naturligtvis fick det mig att börja längta sjukt mycket efter påsklovet men det är mindre än tre veckor kvar och det ska man väl överleva.

Jag jobbade, förstås, i lördags men mitt i dagen på söndagen åkte skidorna fram för första gången på åratal. Tillsammans med ungefär fem andra entusiaster åkte jag sedan runt lägdan i området. Om jag skulle gissa så skulle jag säga att spåret kanske var knappt en kilometer. Tre varv blev det i rask takt. Det tog drygt en halvtimme och jag kände mig rusig av solsken och skidåkningslycka efteråt. Jag hade totalt glömt bort hur mycket jag älskar längdskidåkning.

Idag regnar det och snart är snön borta så det blir nog bara en runda i vinter, men vem vet?

Nu är det i stället väldigt halt och kaninen halkade omkring som Bambi i morse med sina pälsklädda trampdynor.

Den senaste veckan har jag lyckats läsa tre riktigt bra böcker. Karin Erlandsson är en åländsk författare och när jag för några veckor sedan läst "Det blå garnet" så ville jag ha mer. Därför har jag nu läst "Hem". Boken består av noveller som berättar Ålands historia genom olika kvinnor. En detalj som återkommer i alla berättelserna är en rund sten som lite flyktigt dyker upp. En otroligt bra bok!


Nästa läsupplevelse är en bok som vi ska bokcirkla om i april på jobbet. "Räkna hjärtslag" av Katarina Widholm handlar om Betty som vid sjutton års ålder får chansen att flytta från föräldrahemmet i Hudiksvall till Stockholm och börja jobba som hembiträde. Hon är full av förväntan över det nya livet och trots att det verkligen inte blir lätt och ingen dans på rosor så hittar hon snabbt vänner och trivs. Året är 1938 och inte ens Betty, som inte direkt intresserar sig för världspolitik, kan undgå att märka att något är på gång. Vi får veta väldigt mycket om livet, hushållssysslor och sådant och i början tänkte jag att det skulle bli för mycket matlagning och diskning men ganska snart började jag uppskatta att få en bild av Bettys livsvillkor. För henne bestod livet helt klart av hushållsjobb vid den här tiden så det är klart att det måste få ta plats i berättelsen. Det finns också en kärlekshistoria i boken och den tycker jag ärligt talat var lite onödigt dramatisk. Ibland kan jag tröttna på att det alltid måste finnas en twist som ofta känns lite för mycket. Den här berättelsen hade klarat sig bra ändå för den är klart läsvärd.

Min sista bok håller jag lite på eftersom jag inte är färdig med den. Men den är också väldigt bra.

Så, tre av de bättre böckerna jag har läst på länge som är helt omöjlig att jämföra eftersom de är i så olika genrer. Hur ofta händer det?!






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar