Om mig

En blogg för oss som inte överlever utan böcker och som hellre skulle ta med en boklåda än tändstickor till en öde ö. Jag har jobbat länge som lärare men sadlat om till bibliotekarie och inte ångrat mig en sekund!

lördag 6 juli 2019

Lördagskvällen blev spännande. Vår grannflicka, som har tre kaniner, kom och berättade att två av dem hade rymt. Efersom Speedy av en händelse satt ute på sin sten och filosoferade så tog vi med honom till parken för att se om han kunde locka fram rymmarna. Men efter en stund visade det sig att en kanin gått hem till buren av sig själv och den andra satt under familjens altan. Vi gick dit till Speedys stora lycka! Fast han var väldigt ointresserad av kaninen under altanen. Han ville bara prata med de två tjusiga kaninflickorna i buren.  Vi blev kvar länge medan den spännande jakten pågick. Två entusiastiska flickor rusade mot kaninen varje gång den visade ett morrhår, vilken kanske försvårade fångsten en aning. Slutligen kröp den ut, råkade göra ett jättehopp och landade till sin, och Speedys, stora förvåning, på Speedy och blev fångad med håv. Det var en ren slump att det var Morris som fångades och inte Speedy. Så när alla kaniner var tillbaka i sitt hem tog vi vår egen kanin under armen och gick. Sedan kunde inte Speedy koppla av under resten av kvällen. Han struttade omkring här hemma fram och tillbaka hela tiden. Idag är han lite trött...

"Polarnatt" är den andra delen, skriven av Frida Skybäck, som handlar om systrarna Stiernfors i Skåne på 1800-talet. Den första delen "Norrsken" handlade om den äldsta systern Cecilia som blir gravid med den fattige Ludvig, föder en son som hennes föräldrar sedan låtsas är deras. Cecilia tvingas gifta sig med den elake och känslokalle Jacque Rousseau.
I den andra delen får vi följa systern Elisabeth. Modern Märta är mycket bestämd i att även hon ska gifta sig rikt och adligt och har precis som gentemot sin äldsta dotter ingen som helst förståelse för sina döttrars önskemål.
Jag gillar att flickorna inte bara ger upp. Trots de vedermödor de får vara med om så lyckas de hitta vägar ut, de mognar och tar ansvar för sina liv. Miljöerna fångar en och känns riktiga. Det är spännande, sorgligt och lite romantiskt. Ibland tar händelseutvecklingen otippade vägar vilket förhöjer läsupplevelsen.


Mia är singel, 30 år och jobbar i den lilla ICA-butiken i den västerbottniska byn. Hon är så fruktansvärt less på sitt liv men klarar inte av att uppfylla sin dröm, att flytta till Stockholm och bli mäklare. När grannen Elof, byns bäruppköpare, kommer med ett förslag till Mia och hennes mamma så nappar båda direkt. Mamman är ganska trött på sitt hemsamaritjobb också. Elof har räknat ut att de tre ska öppna ett flyktingboende och att flyktingarna ska hjälpa honom att plocka bär. Mia, hennes mamma och Elof har inte riktigt samma syn på den kommande verksamheten, men lyckas ganska bra ändå. Om det bara inte vore för Mias tidigare chef, den snåle och missunsamme Ruben, så skulle allt vara frid och fröjd. Även denna bok överraskade lite emellanåt vilket gjorde den klart läsvärd. Jag lyssnade på den med Fredde Granberg som uppläsare vilket kanske inte var optimalt, men ändå en bra läsupplevelse.
Bildresultat för norrsken bok   Bildresultat för skillnaden mellan lingon och blåbär

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar