Om mig

En blogg för oss som inte överlever utan böcker och som hellre skulle ta med en boklåda än tändstickor till en öde ö. Jag har jobbat länge som lärare men sadlat om till bibliotekarie och inte ångrat mig en sekund!

måndag 4 november 2013

Fredagens bokjerka var en fråga om boktrailers och jag har kollat runt på de andra bloggarnas inlägg men eftersom fenomenet är helt nytt och okänt för mig så hade jag svårt att komma med en åsikt. Personligen fastnar jag sällan för reklam när det gäller böcker. En sak är att läsa andras synpunkter och sammanfattningar, men reklam säger inte så mycket tycker jag.

 "Andra liv än mitt eget" av Emmanuel Carrére är en högst personlig bok som inleds med hur författaren och hans familj hamnar mitt i Tsunamikatastrofen. De klarar sig men påverkas naturligtvis av omgivningens förluster. Kort efter att de kommit hem råkar de ut för en annan katastrof. Carréres svägerska dör i cancer. Det blir mycket tankar om livet och döden. Carrére bestämmer sig för att skriva en bok om händelserna och personerna det drabbat. När han berättar om sin svägerska som varit domare så handlar det plötsligt om Frankrikes rättsystem, klassamhället och rättvisa. Då blir det en annan typ av bok på något sätt. Inledningen med dödsoffer, försvunna anhöriga och den stora chock alla hamnade i efter Tsunamin gjorde mig ledsen och jag mindes plötsligt mycket tydligt hur det var, även om jag inte drabbades personligen.
Jag tycker det är intressant att läsa om hur samhället fungerar i andra länder och Frankrike är ett land som jag har ganska många förutfattade meningar om och det känns bra att läsa lite om hur det är från en som lever mitt i det, även om det naturligtvis endast är en persons syn på det hela.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar