Om mig

En blogg för oss som inte överlever utan böcker och som hellre skulle ta med en boklåda än tändstickor till en öde ö. Jag har jobbat länge som lärare men sadlat om till bibliotekarie och inte ångrat mig en sekund!

lördag 29 juni 2013

Jag vill ju vara fri!

Lena Nyman har egentligen aldrig väckt mitt intresse speciellt mycket. Jag minns henne som en i gänget runt Hasse och Tage, men som på senare år inte åstadkom mycket. Men, jag har hört mycket gott om den nya biografin "Jag vill ju vara fri!" av Annika Persson och blev nyfiken.
Jag tycker om att lära känna människor, förstå varför deras liv blev som de blev. Lena Nymans liv visade sig innehålla så mycket mer än Hasse och Tage-revyer och alkohol. I början av sin karriär var hon ett av Sveriges stora stjärnskott, begåvad och ambitiös.Hon siktade högt och ville förändra världen. Men, redan från början drack hon alldeles för mycket och kände sig tjock. I stället för att recensera hennes skådespelarinsatser valde flera kritiker att kommentera hennes kropp, på ett negativt sätt vilket spädde på den dåliga självkänslan. I stället för att se hennes intelligenta sidor tyckte man att hon var söt och klämkäck.
Boken är intressant som ett tidsdokument också. Jag fascineras av att läsa om det Sverige som fanns på 60- och 70-talet. Jag blir också nyfiken på att se "Nyfiken, den gula och blå filmen".


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar