Om mig

En blogg för oss som inte överlever utan böcker och som hellre skulle ta med en boklåda än tändstickor till en öde ö. Jag har jobbat länge som lärare men sadlat om till bibliotekarie och inte ångrat mig en sekund!

tisdag 4 november 2014

Siri von Essen

Efter ytterligare en regnig dag, med tandläkarbesök för H, så sitter jag nu här och drömmer mig tillbaka till helgens resa. T och jag tillbringade tre dagar i Barcelona. Det var en perfekt helg, +20 grader, god mat, fint hotell och mycket att se. Vi besökte Picassomuséet och kyrkan som Gaudi ritat; Sagrada Familia. Den är långt ifrån klar. Det var en häftig känsla att se en stor kyrka som inte är färdig. Plötsligt får man en känsla av hur det var att leva för flera hundra år sedan när stora kyrkor och katedraler runt om i världen byggdes. Tyvärr orkade vi inte köa för att se insidan, fyra timmars kö ungefär.

Min hotellbok var "Siri" av Lena Einhorn. Det är en skönlitterär bok om Siri von Essen, August Strindbergs första hustru. Innan jag läste boken visste jag mycket lite om henne, inte mer än att hon var skådespelerska, gift med Strindberg och en luddig bild av hon hade haft ett lesbiskt förhållande (efter någon film när jag var liten med Stina Ekblad i rollen som Siri). Det visade sig att hon var en stark, självständig person som mot alla odds förmådde ta sig ifrån den helt galne Strindberg. Jag visste att han led av förföljelsemani och kvinnohat i perioder, men att han var så labil hade jag nog inte riktigt insett...Mycket bra bok är det i alla fall och även om det är en roman så känns det som att Lena Einhorn fångat känslan av Siri von Essens liv.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar