Om mig

En blogg för oss som inte överlever utan böcker och som hellre skulle ta med en boklåda än tändstickor till en öde ö. Jag har jobbat länge som lärare men sadlat om till bibliotekarie och inte ångrat mig en sekund!

torsdag 26 maj 2016

Peter Pan och Wendy

Sitter i sängen, surfar, läser lite Isabel Allende och kommer förmodligen att snarka gott om en kvart. Vi har haft en väldigt kall, men rolig dag i Furuvik. Alla barnen har skött sig strålande, trots eländigt väder har inte en enda klagat, ingen har haft tråkigt och alla kom med tåget hem! Jag blir alltid lika stolt över eleverna när vi är ute och flänger.

H och jag har läst ut en riktig klassiker ikväll. Under flera veckor har vi läst "Peter Pan och Wendy", originalversionen med illustrationer av Robert Ingpen. Författaren till den här spännande sagan är J.M. Barrie. Faktum är att jag aldrig läst den ursprungliga boken själv förut, så det var intressant. Nu måste sägas att vi var mycket skeptiska efter första kapitlet. Det var otroligt dammigt och 1800-talsromantiskt.  Ett långt avsnitt handlar om hur herr och fru Darling kurtiserar och nja...inte ens jag tyckte att det var så fängslande och sjuåringens kommentar var bara
-WHAT?!
Om jag hade varit en aning mer förberedd så hade jag kanske hoppat över vissa delar. Men, så dyker Peter och Tingeling upp och äntligen börjar äventyret. När piraterna, indianerna, Kapten Krok, älvorna och de förlorade pojkarna dyker upp, ja då blir det riktigt spännande. Och jag tycker att det är en vinst i sig att läsa en bok med svårt och gammalt språk, eftersom barnets språk utvecklas. H har lärt sig ett antal nya ord och uttryck av den här boken. Och trots att det blir omodernt och styltigt emellanåt så är fortfarande berättelsen så fascinerande att H fångas av den och vill läsa mer. En annan sak som hela familjen har synpunkter är att Wendy ägnar större delen av sin tid i landet Ingenstans åt att städa. Vi är rörande överens om att det inte finns någon rättvisa och logik i det överhuvudtaget!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar