Om mig

En blogg för oss som inte överlever utan böcker och som hellre skulle ta med en boklåda än tändstickor till en öde ö. Jag har jobbat länge som lärare men sadlat om till bibliotekarie och inte ångrat mig en sekund!

tisdag 26 november 2024

AI-generade böcker samt ungdomars läsförmåga

 Just nu har jag två saker som jag går runt och grubblar på. Eller, naturligtvis är det ungefär en miljon saker men det här är det som upptar mina tankar mest.

Dels är det två artiklar i "Ämnesläraren" som jag läste som handlar om ungdomar och deras läsförmåga, eller rättare sagt brist på.

Vi lärare

Herlitz: Jo, vi lärare har faktiskt ett val | Ämnesläraren – Svenska, språk mm

I den första artikeln skriver en lärare om att högstadieelever har så dålig läsförståelse och förmåga att de är tvungna att få möjlighet att lyssna på texterna i stället för att läsa fysiska böcker. 

Det är fruktansvärt sorgligt och ofattbart men inte oväntat. men det som gjorde mig mest upprörd var det faktum att lärarna inte tänker att deras uppgift är att träna upp elevernas läsförmåga utan att de fortsätter rycka undan mattan för dem genom att servera ljudböcker bara. 

Två dagars upprörda känslor senare så kom en svarsartikel som ändå fick mig att känna att alla lärare inte gett upp och struntar i läsningen. Läraren Karin Herlitz skriver att alla lärare har ett val och måste ställa sig frågan vilket som är viktigast, att proppa in en massa stoff i elevernas huvuden eller lära dem att läsa?

Jag kan verkligen rekommendera de två texterna och som vanligt tänker jag att allt det här är så självklart och att läsinlärning och lästräning borde vara det allra mest prioriterade i alla årskurser!

Mitt andra ämne som upptar mina tankar är det här med AI-genererade barnböcker. Vuxenböcker också såklart men jag har inte hittat några sådana än.

Det var två artiklar i DN om det här som jag tyvärr inte kunnat läsa ordentligt eftersom de var låsta och jag inte har DN men jag började ändå fundera på det. Man fick ett exempel på en bok där man hittat på en fiktiv författare; Lova Ängsryd, och boken heter "Familjen och den mystiska appen".

Eftersom jag köper in böcker både till skolbiblioteket och barnavdelningen på mitt bibliotek så är det här en mycket viktig fråga att fundera kring och hantera. Jag har bett att få ta upp diskussionen på nästa skolbibliotekariemöte. Min egen åsikt är tydlig. Upptäcker jag att en bok är skriven med hjälp av AI eller har AI-genererade illustrationer så kommer jag inte att köpa den, dels för att de som kollat konstaterat att både text- och bildkvaliteten är så dålig men också för att jag tycker att jag inte vill bidra till att riktiga författare och illustratörer mister uppdrag.

Men jag inser också att det kommer att vara svårt att inte råka köpa in sådana här böcker, framför allt om kvaliteten blir bättre och antalet böcker ökar.

Förmodligen är det här saker som jag kommer att återkomma till och som jag verkligen hoppas kommer att diskuteras högljutt överallt. För jag vill inte att någon av frågorna ska sopas under mattan!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar