Om mig

En blogg för oss som inte överlever utan böcker och som hellre skulle ta med en boklåda än tändstickor till en öde ö. Jag har jobbat länge som lärare men sadlat om till bibliotekarie och inte ångrat mig en sekund!

onsdag 30 juli 2014

Under ägget

Hade jag inte rätt kanske! Lagom tills vi skulle till Stekenjokk och fjällvandra så kom regnet, och åskan. Så nu är äventyret uppskjutet tills imorgon då det ska vara kallt, men uppehåll. Igår blev det loppisar för hela slanten. Totalt blev det sex loppisar och ännu fler fynd. Mitt bästa köp var en fåtölj. När hela flocken är här på semester och vi ska spela spel, prata och umgås så tvingas vi att sitta på en kökssoffa i trä och en ynklig liten fåtölj med fjädring från forntiden. Men nu har vi ytterligare en skön sittplats. Jag funderar på om jag ska göra en liten namnskylt på den, annars lär man väl aldrig få sitta i den...


Min nioåriga systerdotter lånade häromdagen ut en jättebra bok till mig som heter "Under ägget" av Laura Marx Fitzgerald. Den vänder sig till åldern 9-12 år (och så bokfanatiska mostrar förstås) och utspelar sig i New York. Theodora (Theo),13 år, bor med sin morfar och mamma i ett stort gammalt hus. Morfar är konstnär och vakt på konstmuseum. Mamman har totalt snöat in på matematiska ekvationer och te och vägrar delta i det vanliga livet. En dag dör morfar i en bilolycka och plötsligt måste Theo betala alla räkningar, sköta mamma och hus, ja helt enkelt överleva.. Innan morfar dog sa han till Theo att hon skulle titta under ägget och hitta en skatt. De orden blir hennes halmstrå, att han kanske har lämnat något värdefullt som ska få henne att klara sig. Det  visar sig vara svårare än man kan tro och mysteriet växer för varje dag. Men samtidigt som Theo sliter med att lösa frågan så dyker det upp hjälp från oväntade håll och hon får en oväntad vän. Boken handlar om både konst och konsthistoria och andra världskriget. En riktigt spännande bok. Min nioåring och jag är rörande överens om att det är en av de bättre i år. Den skulle passa bra som högläsningsbok också.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar