Om mig

En blogg för oss som inte överlever utan böcker och som hellre skulle ta med en boklåda än tändstickor till en öde ö. Jag har jobbat länge som lärare men sadlat om till bibliotekarie och inte ångrat mig en sekund!

söndag 1 maj 2016

Egentligen hade jag inte tänkt bloggjerka i helgen, ville bara titta in och läsa några andras jerkor. Men, så visade det sig vara en fråga jag absolut inte kunde motstå!


Skulle du kunna tipsa om en bok (eller flera) som utspelar sig i dina hemtrakter?

Hm, vilken ska jag ta...
"Till flickorna vid sjön" av Elin Olofsson är en bok som jag varmt kan rekommendera. Helena arbetar som städerska på lasarettet i Östersund. Något hände i hennes hemby som fick henne att åka därifrån och inte komma tillbaka. Något hon aldrig kan glömma och förlåta. Men, en pojke från byn dyker upp som patient på sjukhuset och plötsligt måste Helena ta itu med sitt liv och sina minnen. Det är en bok som gör ont i hjärtat, men som ger en hopp i slutändan. Elin Olofssons debutroman "Då tänker jag på Sigrid" utspelar sig också i en liten by utanför Östersund och är klart läsvärd. Men i jämförelse så har den ett något mindre utvecklat språk och flyt.

Sedan kan jag inte låta bli att tipsa om Bodil Malmstens självbiografiska böcker om barndomen i en lite jämtländsk by och Östersund på femtiotalet.

Avslutningsvis så är "Låt inte den här stan plåga livet ur dig Mona" av Annelie Jordahl en bok som måste komma med på den här listan. Den utspelar sig också i Östersund och handlar om Jordahls mamma som kommer till Östersund som barnflicka. Det går snabbt åt fanders och precis som de andra böckerna jag har nämnt så skaver den på ett bra sätt. Jordahls bok handlar om makt, kön och jämställdhet.

5 kommentarer:

 1. Enda jag läst av de här är Då tänker jag på Sigrid

  SvaraRadera
 2. Det låter som intressanta böcker :-)

  SvaraRadera
 3. Jag har inte läst något av Elin Olofsson, men jag har sett många som verkligen gillar hennes böcker.

  SvaraRadera
 4. Elin Olofsson verkar vara någon en ska läsa. Bodil Malmstens böcker har jag läst, men det var länge sedan

  SvaraRadera