Om mig

En blogg för oss som inte överlever utan böcker och som hellre skulle ta med en boklåda än tändstickor till en öde ö. Jag har jobbat länge som lärare men sadlat om till bibliotekarie och inte ångrat mig en sekund!

fredag 26 september 2014

Vad hände?! Fredag igen! Jipphiiii!

Vilken är den längsta bokserien du har läst och upplever du att skrivandet förändrades (antingen till det bättre eller sämre) längs vägen? (Du som inte läser bokserier kan i stället svara på om du har märkt att någon av de författare du har följt längst har ändrat sitt skrivsätt och om du tycker att förändringen är positiv eller negativ)

Åh, det var en intressant fråga. Få se, jag har läst många serier genom åren. De längsta som jag följt har nog varit barn-  och ungdomsböcker måste jag säga.. Just nu får jag minnesförlust och kommer inte ihåg någon riktigt lång vuxenserie, men "Lilla huset på prärien" av Laura Ingalls var väl nio eller tio delar om jag minns rätt. "Kulla Gulla" av Martha Sandwall-Bergström bestod av tolv böcker (har jag kollat upp på google måste jag erkänna). På senare år har jag läst serien om Heptimus Heap, en ungdomsfantasy av Angie Sage som har sju delar. Av de böcker jag nämnt kan man inte säga att det förändras så mycket genom böckerna. Det kanske beror på att författarna haft en tydlig agenda som de följt. Berättelsen ska berättas och när den är klar så är den klar. Eller så var jag mindre medveten om kvalité när jag var yngre vilket är mycket troligt. Om jag däremor ska jämföra hur författare förändras över tid så tycker jag att det är tydligt vilket väl handlar om att man utvecklar sin stil och sitt språk ju mer man skriver och utifrån vad som händer i livet. Oh, nu kommer jag plötsligt på två viktiga serier i mitt liv, även om det är minst tjugo år sedan jag läste någon av dem... "Mina drömmars stad" av Per Anders Fogelström och "Mor gifter sig" av Moa Martinsson. De påverkade mig och gav mig värderingar som jag fortfarande bär med mig.

7 kommentarer:

 1. Lilla huset på prärien är ju så mysig.

  SvaraRadera
 2. Kulla-Gulla läste jag ju, det hade jag glömt, men det var ändå inte den längsta ja läst :)

  SvaraRadera
 3. Kulla Gulla böckerna har jag i hyllan. Jag minns att jag tyckte bäst om de första :)

  SvaraRadera
 4. Läste mammas gamla Kulla-Gullaböcker, men då är de bara sju, men i gengäld lite tjockare :)

  SvaraRadera
 5. Jag kommer inte på något exempel men vet att jag läst flera bokserier där jag tyckt att den första boken varit mycket bättre än de kommande och jag har en teori på varför det är så.

  SvaraRadera
 6. Lilla huset på Prärien och Kulla-Gulla! Åh så mysig dom var! Jag läser just nu Per-Anders Fogelström, men började med Barn-serien, sedan ska jag läsa Stad-serien.

  SvaraRadera
 7. Både Kulla-Gulla och "Lilla huset på prärien" läste jag och älskade. Det jag gillar med båda de serierna är att jag får följa med när de växer upp och se hur både de och världen förändras!

  SvaraRadera