Om mig

En blogg för oss som inte överlever utan böcker och som hellre skulle ta med en boklåda än tändstickor till en öde ö. Jag har jobbat länge som lärare men sadlat om till bibliotekarie och inte ångrat mig en sekund!

lördag 30 juli 2011

åska och mylta

Jahapp, så var vi tillbaka på Mullnäset hos mamma och pappa. Här stannar vi ett par dagar innan vi återvänder till Uppsala och avslutar semestern.Idag fick jag, för första gången lite höstkänsla. Det ösregnade imorse och mamma och jag skördade persilja. Plötsligt kändes det som att det skulle ha kunnat vara september och det var nästan en liten aning skönt.

Efter lunch lämnade vi H i mormors trygga händer och följde med pappa till myltskog*.Det blev inte så mycket bär men desto mer åska och hetta. Luften stod helt stilla. Nu regnar det för fullt igen. Resten av familjen bastar efter surströmmingsmiddag men jag har åskont i huvudet och bloggar istället och lyssnar på en ny favorit på Youtube, Hoffmaestro. De var med på Allsång på Skansen och jag kan lyssna hur många gånger som helst på "Highwayman" och blir lika glad varje gång.


Häromdagen läste jag klart "Simone och jag" av Åsa Moberg. Den var mycket läsvärd. Åsa Moberg väver ihop sitt eget liv och sina egna erfarenheter med Simone de Beuavoires liv. Simone de Beuavoir var en spännande människa med många bottnar. Hon skrev mycket om jämställdhet och frihet samtidigt som hon ansåg sig helt beroende av Jean Paul Sartre, en annan fransk tänkare och författare som hon hade ett livslångt förhållande med. Hon hade många tankar om vad det innebär att vara människa, idèer som känns relevanta och tänkvärda även idag.


Simone de Beuavoir var en motstridigheternas person. I hennes dagböcker, som gavs ut efter hennes död skriver hon om lesbiska relationer hon haft och hon såg homosexualitet som ett naturligt tillstånd. Trots det förnekade hon hela livet att hon var bisexuell. Det komplicerade förhållandet mellan mor och dotter är ett tema som de Moberg och Beuavoir delade.


Ja, det finns hur mycket som helst att läsa och fundera över när man läser Mobergs bok. Jag blir sugen på att läsa "Det andra könet" av Beuavoir som Åsa Moberg översatt. Som av en händelse har jag den hemma i bokhyllan men jag har aldrig en orkat bläddra i den. Nu är intresset väckt och det är dags att ta itu med den när jag kommer hem om några dagar.


*mylta=hjortron

2 kommentarer:

  1. Jaaa! Läs, läs, läs Det andra könet. Helt fantastisk bok. Tung men fantastisk. Den ligger helt klart på min topp tio över årets bästa böcker och ligger nu hela tiden på mitt nattduksbord :)

    SvaraRadera