Om mig

En blogg för oss som inte överlever utan böcker och som hellre skulle ta med en boklåda än tändstickor till en öde ö. Jag har jobbat länge som lärare men sadlat om till bibliotekarie och inte ångrat mig en sekund!

fredag 16 augusti 2024

Snart börjar skolan...

 Den här veckan har jag känt mig som en stövare som fått upp ett spännande harspår...Det är något med de där dagarna före skolstarten som alltid får igång mig. Kanske är det för att jag levt med terminsstarter i hela mitt liv, först som lärare i 20 år sedan som skolbibliotekarie i 8. Förmodligen har det satt sig i kroppen så att den dagen jag blir pensionär så kommer jag fortfarande att bli lite uppihejsan när det närmar sig.

Nåja, jag har fått kramar och glada vinkningar på skolgården under veckan av glada fritidsbarn som längtar efter sitt bibliotek. Och lärarna är utvilade och förväntansfulla, fulla med ideér och entusiasm inför terminen. Vi har redan pratat om att ha lästemaveckor under hösten, förra året var det så lyckat och jag har verkligen lobbat för att vi ska köra det i höst igen. Jag har fått tipsa om högläsningsböcker, typiskt nog gjorde jag inget häfte med högläsningstips och skickade ut i år eftersom intresset brukar vara svalt.

På tisdag kommer eleverna och då blir det fullt upp gissar jag. Redan på torsdag får jag träffa de nya sexåringarna och igår när jag gjorde deras lånekort så insåg jag att jag känner rätt många, en del brukar komma till biblioteket med sina föräldrar eller förskolan och några träffade jag för sex år sedan på BVC-träff. Helt galet att tänka sig att de är så stora att de ska börja i skolan.

 Lucy Diamonds senaste bok "Allt kan hända" handlar om Lara och hennes dotter Eliza. Lara är körskollärare, ett jobb hon skaffade när hon blev mamma eftersom hon behövde ett tryggt jobb med bra arbetstider. Hon har levt hela sitt föräldraliv utifrån de premisserna, trygghet och stabilitet. Men när Eliza fyller 18 så kräver hon att få svar på frågan vem som är hennes pappa, en sak som Lara försökt undvika att tänka på under åren. 
Eliza kräver svar och Lara ger med sig, de ska försöka hitta pappan. Hon har själv frågor som hon vill ha svar på.
Letandet blir en känslomässig berg-och dalbana för alla inblandade och som vanligt är det bra när Lucy Diamond är författaren.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar