Om mig

En blogg för oss som inte överlever utan böcker och som hellre skulle ta med en boklåda än tändstickor till en öde ö. Jag har jobbat länge som lärare men sadlat om till bibliotekarie och inte ångrat mig en sekund!

lördag 19 september 2015

Just nu har jag ett dilemma på mitt jobb. En av mina elever tycker inte om att läsa, inte ens serier eller manga. Ljudböcker är inte heller något som eleven kan tänka sig. Förra året pratade vi mycket på min utbildning om hur läsning lätt blir ett tvång, ytterligare en  jobbig uppgift i skolan. Nu känner jag mig tveeggad. Ska jag vara hård och tvinga eleven att läsa och jobba stenhårt på att hitta boken som ska vara så bra att hen inte kan låta bli att tycka att det är pyttelite kul? Ska jag tänka att det kanske är en tråkig skoluppgift och att den här tioåringen ändå ska lämna skolan och ha läst några böcker? Eller ska jag hitta på andra uppgifter som innehåller läsning men inte associerar till skönlitteratur? Det är väldigt sällan jag inte kan locka eleverna till att läsa någon form av böcker, om det så är en med fotbollstabeller i.  Min egen entusiasm brukar räcka, men här är det svårt. Jag vill att läsning ska vara något positivt inte att någon ska gråta vid tanken på det. Och ja, den här eleven har klämt några tårar vid insikten att skönlitterära böcker ingår som ett regelbundet inslag i undervisningen. Faktaböcker fungerar för övrigt inte heller.

2 kommentarer:

  1. Oj! Vad svårt! Ingenting alltså!? Kanske korta utdrag ur böcker? Kan du relatera till böcker som blivit film på något sätt? serier som är på TV men som också har en tidning? Gillar killen TV-spel? Dataspel? Har han något speciellt intresse? Kanske kan hitta artiklar om detta på datorn (så att det inte är en bok per se, utan mer en text på ett medium som han använder sig av varje dag). Kan han få en uppgift som innebär viss forskning så att han läser olika artiklar etc och sedan skriver om det? Jag skjuter bara ut tankar nu, du har säkert testat en hel del redan!! TYcker han om att rita, kan han göra en egen serie (då kommer kanske efterforskning in eftersom han vill få inspiration och vill läsa andras serier ). Jag hoppas att du lyckas! Ibland är det svårt, och du kanske måste ge upp. Men ge upp när du testat allt du kan, så att du aldrig kommer att känna att du "kunde faktiskt gjort mer". Sånt kan förfölja en hela livet!

    SvaraRadera
  2. Kanske är det läge att fråga sig varför hen inte gillar att läsa. är det svårt? Alltså hårt draget så kan eleven inte få ett godkänt betyg i svenska om hen inte läser skönlitterärt så alternativet att låta hen inte läsa finns inte i min lärarvärld. Deltar eleven vid högläsning, textsamtal osv? Finns det ngra intressen som man kan spinna vidare på? Jag har faktiskt på utvecklingssamtal diskuterat läsningen med elev och vårdnadshavare, läsning är inget man kan välja bort i dagens samhälle. Inte blir du väl klokare av mitt svammel men jag vill bara säga, ge inte upp!

    SvaraRadera