Om mig

En blogg för oss som inte överlever utan böcker och som hellre skulle ta med en boklåda än tändstickor till en öde ö. Jag har jobbat länge som lärare men sadlat om till bibliotekarie och inte ångrat mig en sekund!

onsdag 20 september 2023

 Sedan sist har det blivit två böcker.

"Den gömda kristallen" av Maria Wells är en julfeelgood som handlar om Ella som har tre barn, en exman och bästa väninna. Tillsammans med exmannen och väninnan har hon en resebyrå. Hon har en fästman som hon tycker mycket om men något litet väsentligt saknas ändå i förhållandet. 

Ellas äldsta dotter Therese, nästan 40 år, är resultatet av en kärlekshistoria som Ella hade när hon var 17 år. Pappan flyttade med sin familj till USA och de tappade kontakten innan Ella upptäckt att hon var gravid. Hon har aldrig glömt Thomas som han hette, men livet har gått vidare och hon har aldrig direkt letat efter honom. 

Dagen före julafton är hela familjen hemma hos Ellas mamma och där på vinden finns en låda från Ellas ungdom med gamla minnen i. Och när Ella tittar i den av en slump så hittar hon ett smycke och ett brev...

Kanske inte den bästa boken jag läst men underhållande och snabbläst. Jag plöjde den på två kvällar.


Den andra boken är också en feelgood skulle jag säga, men skriven av en man och det gör skillnad i berättarstilen har jag upptäckt. Boken låg i en av min fasters bokkassar. Vi byter bokkassar när vi ses, mycket praktiskt.
Det är "Delhis vackraste händer" av Mikael Bergstrand.



För mig som klämmer så oerhört många böcker, ganska stor procent skriven av kvinnor, så är det lite uppfriskande med en manlig författare och huvudperson. Göran Borg är en ganska misslyckad figur. Olyckligt skild, har dålig kontakt med sina barn och har just fått sparken från jobbet. Hans gamle kompis Erik, som är reseledare och alltid verkar lyckas med allt han tar för sig, lockar med sig Göran på en resa till Indien.
Naturligtvis drabbas han av magsjuka efter bara några dagar och blir kvarlämnad på det sunkiga hotellet medan de övriga i resegänget åker iväg. Erik har dock bett sin indiske bekant Yogi att titta till honom. Yogi tar beslutsamt med sig Göran hem till sig, och sin mamma. Indien och hans nye vän förändrar Görans liv i grunden och han får en ny bild av sig själv och livet.
Boken är inte alls dum och jag kommer helt klart att ge mig på fortsättningen.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar