Om mig

En blogg för oss som inte överlever utan böcker och som hellre skulle ta med en boklåda än tändstickor till en öde ö. Jag har jobbat länge som lärare men sadlat om till bibliotekarie och inte ångrat mig en sekund!

måndag 31 oktober 2022

Äntligen höstlov!

 Som jag har väntat på det här höstlovet... Helgen inleddes med en heldag på Sy och hantverksfestivalen. Nästan det första som hände var att jag såg sex av de youtubare som jag följer, på samma gång i samma monter. Jag blev totalt starstrucked och visste inte vart jag skulle ta vägen. Min syster som inte följer en enda stickpodd fnissade lite. Jag försökte påminna mig själv att det bara är vanliga tanter som gillar att sticka och som spelar in sig själv och lägger ut på Youtube, men jag blev ändå lite överväldigad.

Igår och idag har det varit väldigt slappt. Efter hantverksfestivalen blev jag förstås inspirerad och har lagt ner några timmar på stickning men jag är också sugen på att läsa som vanligt. och det kallas ju trots allt för Läslov.

Ikväll ska mitt barn ut med kompisarna på Halloweenvandring. Undrar när man blir för gammal för det? Jag ska försöka skrapa ihop en middag och sedan blir det soffan resten av kvällen. 

Imorgon  är vi bjudna på 15-årskalas med middag. Det blir trevligt. Av oss vuxna så är det bara jag som är ledig i veckan vilket känns lyxigt. 

Förra veckans jobb bestod bland annat av högläsning för tvåorna och Nallesaga för förskoleklassbarnen på Nallens dag. Biblioteket var översvämmat av gosedjur som hade väldigt svårt att fokusera, om man säger så.

"Leons bok" av Gabriel Francke Rodau handlar om det svåra arvet för barn till överlevare från andra världskriget. Leons föräldrar har kommit till Sverige efter kriget och i sin son ser de framtiden.  Han ska föra släkten, kulturen, ja hela arvet vidare. Leon växer upp helt klar över att det är för hans skull som föräldrarna överhuvudtaget orkat kämpa i alla år. Som ung student träffar han Anna som inte har judisk bakgrund. Speciellt mamman är mycket tydlig  med att visst kan han vara ihop med Anna ett tag men sedan måste han hitta en judinna som mor till sina barn. Trots att Leon och Anna älskar varandra och vill leva ihop för alltid så tar det ändå slut på grund av det här. När Leon är sjuttio år dör hans fru Rakel, som var exakt den svärdotter som hans föräldrar önskade sig. Han börjar tänka över sitt liv och frågorna dyker upp. Gjorde han rätt eller fel den där gången?

En intressant bok där själva ämnet kändes mer fängslande än boken i sig. Språket är lite kortfattat, säkerligen med vilje eftersom det ändå är en ambitiös roman, men det gör att jag hade lite svårt att fastna riktigt.

 

Leons bok : en kärlekshistoria 

Sedan så har jag läst Eli Åhman Owetz senaste feelgoodroman "Sommaren då katten flyttade"

Som vanligt får man en småputtrig och hemtrevlig upplevelse i trakterna runt Norrtälje. Och precis som vanligt så dyker personerna från tidigare böcker upp lite här och där. Jag gillar det konceptet. Det känns lite som att åka hem på semester. Denna gång är det Anders och Nilla som vi får följa i deras kamp att komma på fötter efter varsin hård skilsmässa som fått dem att tvivla på sig själva och livet i stort. Men efter regn kommer solsken, som man säger...

Sommaren då katten flyttade (inbunden)



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar