Om mig

En blogg för oss som inte överlever utan böcker och som hellre skulle ta med en boklåda än tändstickor till en öde ö. Jag har jobbat länge som lärare men sadlat om till bibliotekarie och inte ångrat mig en sekund!

söndag 2 maj 2021

April är över och nu börjar vi prata om majvärmen som borde komma snart. Helgen har varit lugn. Vi hängde med systrarna på sista april och igår blev det altanhäng med en syster och tillhörande barn. Vi stickade, spelade spel och hade trevligt.

Idag har vi tagit en riktigt lång promenad, så lång att jag är lite stel och trött nu. Jag har grävt ner lite blommor och suttit och läst i solen. 

Grannarna har haft visning på sitt hus så vi har också smygkikat lite genom häcken för att se om det var några spännande människor. 

Ett annat glädjande vårtecken är att vi tydligen haft en igelkott under altanen i vinter. I veckan vaknade den, muttrandes och puttrandes och sedan var den ut och knatade i trädgården på kvällen så att vi fick se den. Nu verkar den dock ha begett sig på friarstråt, det är så de gör har vi läst, så nu hoppas vi bara att den ska komma tillbaka i sommar och få ungar.

Det var ju så mysigt förra sommaren.

Imorgon är det författarbesök för sexåringarna, digitalt såklart...

De ska få träffa Matilda Ruta som gjort några riktigt bra bilderböcker! Jag kan varmt rekomendera hennes bilderbok "Syskonvecka" som handlar om hur det känns att ha en storasyster som man bara får träffa då och då, hur mycket man kan längta!

 

 

Något vi längtar efter är Kristi himmerfärdshelgen då vi ska  åka hem till mina föräldrar. De har fått första vaccinsprutan nu så då går det ju bra. Det är många år sedan jag prickade in att åka den här årstiden så det känns väldigt härligt.

"Nästan hemma" av Jean Kwok är också en bok om att längta, fast efter ett annat liv. Kim flyr till New York med sin mamma från Hongkong. Hennes moster som är gift med en amerikan har hjälpt dem. De drömmer om ett fritt liv, med andra möjligheter än i hemlandet. När de kommer till New York blir inget som de tänkt sig. Lägenheten mostern har ordnat ligger i slummen och modern måste jobba på en textilfabrik, ett riktigt slavjobb. Kim, eller Kimberly som hon kallas i USA är smart och begåvad. Hon lyckas mycket bra i skolan trots att hon inte kan någon engelska från början. Det blir ett dubbelliv. På dagarna skolan där hon lyckas mycket bra, all ledig tid är hon på fabriken och försöker hjälpa sin mamma. Chansen att komma ifrån den fruktansvärda lägenheten och det slitsamma och fattiga livet verkar minimal. Författaren kom själv till USA från Honkong som barn har till viss del upplevt det som Kim är med om. 

En hemsk men bra historia om en värld man inte riktigt kan tänka sig men därför ännu viktigare att läsa om.

 

Nästan hemma  

"Stardust"  av Neil Gaiman är en tvättäkta saga för vuxna.

Jag kan längta så mycket efter sådana böcker, där man kliver in i en sagovärld full av mysterier, spännande varelser och äventyr. Den här boken levde upp till alla mina förväntningar, och mer därtill.

Tristran Thorn bor i den gamla byn Wall. Han är förälskad i den vackra Victoria Forester och en kväll lovar hon att om han hämtar en stjärna de just sett falla så ska han få vad han vill.

Han går genom grinden som skiljer byn från den andra, magiska världen. Där väntar ett äventyr han aldrig kunnat drömma om och det krävs både mod och klokhet för att han ska kunna fullfölja sitt uppdrag. 

Boken är faktiskt omöjlig att beskriva och jag tänker inte ens försöka. Jag säger bara att om du tycker om klassiska sagor och fantasy så kommer du inte att bli besviken.

Stardust (häftad) 

Och sedan vill jag bara nämna att jag lyssnat på del 27 av "Sagan om Isfolket" , "Synden har lång svans". Vad ska jag säga....Serien blir inte bättre. Jag skulle vilja påstå att de fem första böckerna var bäst. Men jag är inte den som ger upp.

Synden har lång svans - Margit Sandemo - E-bok - Ljudbok - BookBeat

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar