Om mig

En blogg för oss som inte överlever utan böcker och som hellre skulle ta med en boklåda än tändstickor till en öde ö. Jag har jobbat länge som lärare men sadlat om till bibliotekarie och inte ångrat mig en sekund!

måndag 20 april 2020

Nu känns det som att våren kommit på riktigt! Efter ett pars veckor kallblåst så har det idag varit sol och rätt så varmt. Jag har förstås varit instängd i mitt bibliotek men det var ren glädje att cykla hem från bussen.
Anders Tegnell, vår folkkäre statsepidemiolog, var försiktigt optimistisk igår eftersom Coronasmittan verkar ha planat ut en aning. Men idag är han bekymrad eftersom Stockholmarna plötsligt börjat sitta i klungor på uteserveringarna.
I helgen har vi sått en massa fröer; blommor som ska glädja våra humlor, tomat, kryddor, ruccola, chili och vi petade också ner ett antal gula sättlökar. Så nu är vi väldigt redo för våren. Kaninen var helt slut efteråt. Så mycket grävande i trädgården gjorde honom väldigt uppihejsan och intresserad.

När Torleif Ingelög satt vid sin fars dödsbädd fick han veta den stora familjehemligheten, traumat som ingen ville prata om. Den person, Greta, som han trodde var hans mormors syster var i själva verket hans mormor. Greta Ahrbom, en skicklig textilkonstnär, förlovade sig i smyg med en berömd marinflygare Fritz Netzler. Katastrofen skedde och Fritz störtade i havet. Kvar lämnade han Greta, gravid. När Gretas mor fick veta att Greta var gravid utan att vara gift så tvingade hon Greta att lämna barnet till sin syster och att inte avslöja något för någon. Sorgen både över Fritz och den lilla dottern hon mist gjorde att Greta bröt ihop och led av depressioner under stora delar av sitt långa liv. Hon stängdes in på mentalsjukhus och kom aldrig ut, trots att hon egentligen var fullt kapabel att ta hand om sig själv. Torleif tog kontakt med sin mormor och fick under några år ett varmt och kärleksfullt förhållande till henne.
Detta är en tragisk historia om sociala konventioner och krav. Det handlar om vad som händer när en person inte passar in i den trånga mall som samhället bestämt. Boken berättar om ett människoliv som offras men också om den okuvliga livsviljan som gör att den offrade ändå inte ger upp. Efter att ha läst och ryst över det öde Greta Ahrbom mötte så konstaterar jag att allt inte var bättre förr! Boken heter "Hon kysste havet" och är skriven av Torleif Ingelög.

Hon kysste havet : berättelsen om Greta Ahrbom

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar