Om mig

En blogg för oss som inte överlever utan böcker och som hellre skulle ta med en boklåda än tändstickor till en öde ö. Jag har jobbat länge som lärare men sadlat om till bibliotekarie och inte ångrat mig en sekund!

söndag 4 september 2016

Jerkan

Helgens bloggjerka fråga är

Personligen är jag inte så intresserad av att se filmatiseringar av böcker jag har tyckt om, eftersom jag med få undantag har blivit riktigt besviken på hur någon kan ”slakta” en bok och göra en skitfilm av den. Hur är det med dig? Har du sett en film som kanske till och med var bättre än boken (eller lika bra), eller har du läst en bok som du tycker ska bli film?

Det här är en fråga som passar mig perfekt just idag. Igår ramlade jag nämligen över en ganska ny filmatisering på biblioteket. Jag visste inte ens att den fanns. Det var "Skämmerskans dotter". Jag älskar den bokserien av Lene Kaaberböl. Den utspelar sig i en medeltida fantasyvärld. Filmen är gjord 2015 och den var ganska läskig, men otroligt bra. Dina och hennes mamma har en  förmåga, när de ser in i en människas ögon ser de allt som den  personen skäms över. Förmågan gör att folk både är rädda för dem och samtidigt vill använda deras tjänster. När furstesonen Nico blir anklagad för  att ha mördat sin styvmor och halvbror så anlitas Dinas mor. Men sanningen är inte alltid det folk vill höra...

2 kommentarer: