Om mig

En blogg för oss som inte överlever utan böcker och som hellre skulle ta med en boklåda än tändstickor till en öde ö. Jag har jobbat länge som lärare men sadlat om till bibliotekarie och inte ångrat mig en sekund!

lördag 27 oktober 2012

Svenska höstlovskompisar


Till veckan väntar ett välbehövligt höstlov. Så, för dem som kan njuta av lite ledigt kommer här några tips att förgylla dagarna med...Alla böckerna har svenska författare.
  • Silversnöret (Peter Lucas Erixon)  En sann berättelse om ett mord i Jämtland på fyrtiotalet. En skrämmande historia om hur en dålig uppväxt och total brist på självkänsla, i kombination med avsaknad av empati, kan skapa en mördare.
  • Frälst Förmögen Förskingrad (Ewonne Winblad) Hanna Lindmark, en fattig piga och fosterbarn från det att hon var nio år, som lyckades skapa ett imperium med sin hushållskola Margaretaflickorna. Med en vilja av stål och ett makalöst självförtroende byggde hon upp en förmögenhet. Men på grund av giriga och svekfulla människor så försvann förmögenheten i en grisblink. Detta är också en sann historia, oerhört fascinerande, både som biografi och tidsdokument.
  • Norrlands svårmod (Therese Söderlind) En spännande historia om Anna som upplevde den totala katastrofen som barn. Hennes älskade storebror mördades och den andra storebrodern försvann oförklarligt en dag vilket fick fruktansvärda följder och  splittrade hela familjen och gav henne sår som aldrig läkt. En dag bestämmer hon sig för att ta reda på vad som egentligen hände...
  • Felicia försvann (Felicia Feldt) Ytterligare en uppgörelse mellan ett kändisbarn och hennes mamma. Anna Wahlgren, känd för sina böcker och uttalanden om barnuppfostran, var en helt annan mamma när inte media var med. Det var alkohol, svek och bestraffningar. Om man har det minsta intresse för kändisskvaller så är det här en bok att läsa. Intressant också att se en annan bild av Anna Wahlgren, jag menar, även idag behöver man bara slå upp en föräldratidning så dyker hennes barnuppfostranstips upp.
  • Sommarhuset (Anna Fredriksson) Den drygt fyrtioåriga Eva förlorar sin mamma. Eva har hela tiden tagit för givet att hon ska ärva mammans sommarhus. Hon är osams med sina syskon men plötsligt måste hon konfronteras med dem i sommarhuset och lära känna dem igen. Det självklara husarvet visar sig inte alls vara självklart och i slutet av sommaren ställs allt på sin spets.
  • Sågverksungen (Vibeke Olsson) Det är slutet av 1800-talet och vi får lära känna flickan Bricken, elva år. Hon bor med sina föräldrar i Svartvik, ett sågverk vid kusten nära Sundsvall. Pappan och Bricken jobbar på sågverket. De lever ett hårt och fattigt liv. Men familjen har det ändå förhållandevis bra eftersom de inte har många barn och pappan inte super eller spelar. Så en dag går sågverksarbetarna i strejk och livet blir ännu hårdare samtidigt som hoppet väcks om en drägligare tillvaro.
  • Bricken på Svartvik (Vibeke Olsson) Fortsättningen på "Sågverksungen". Bricken har hunnit fylla fjorton år. Hon är på väg att bli vuxen och ser saker med andra ögon.
  • Mitt första liv (Bodil Malmsten) Jag gillar verklligen Bodil Malmstens berättarstil. Det är sakligt och samtidigt personligt när hon skriver om sin barndom och ungdom, som verkligen inte var någon dans på rosor. Hon växte upp i en liten by i Jämtland med mamma, lillasyster, morfar och mormor. Länge skämdes hon för sitt ursprung och genom olyckliga omständigheter tappade hon kontakten med sina rötter.
  • Alla lyckliga familjer liknar varandra (Claes de Faire) En bok i samma anda som "Sprickan i kristallen" av Cecilia von Crusenstierna. Det handlar om den rika överklassfamiljen där ytan betyder allt och inga sprickor får synas, vad som än händer. De tre familjemedlemmarna lever parallella, destruktiva liv utan riktig kontakt med varandra.
  • Spinnsidan (Marianne Cedervall) Den tredje boken om de två väninnorna Miriam och Hervor med övernaturliga förmågor som de använder till att göra världen till ett bättre ställe. En lättläst bladvändare som ändå tar upp allvarliga ämnen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar