Om mig

En blogg för oss som inte överlever utan böcker och som hellre skulle ta med en boklåda än tändstickor till en öde ö. Jag har jobbat länge som lärare men sadlat om till bibliotekarie och inte ångrat mig en sekund!

onsdag 11 september 2024

Månadens dikt september 2024

 en dag ska jag äga ett fönster

& det ska jag ge till dig

sen ska du sova gott hela natten


sova genom hundskall

sova genom uniformer

sova genom kängor och kedjor


en dag ska jag äga en kniv

jag ska slipa den dag och natt

& den ska jag ge till dig


sen ska du sova gott hela natten


sova genom ringsignaler

sova genom spottloskan

sova genom blåmärken på armarna


en dag ska jag äga ett slott

& där ska du gömma dig

kan du sitta i ditt torn

& se ner på hela världen


vill du det? sitta på piedestalen jag karvat?


-Nioosha Shams-

Ur

Teshne, 2024



tisdag 10 september 2024

 Förra gången vi hördes var jag upprörd för att det skulle bli värmerekord. Och ja, det blev det. Men jag kan lugna alla med att jag kommit ut helskinnad, om än överhettad på andra sidan. Nu har vädret vänt och jag anar äntligen höstluft. 

Min första träning förra veckan råkade sammanträffa med just det där värmerekordet och jag tror aldrig att jag svettats så mycket, redan att trycka på startknappen på löpbandet fick luggen att kännas fuktig.

Igår var jag och tränade igen och då var det lite svalare och jag orkade ta i lite mer. Och sedan kunde jag knappt gå under kvällen, så trött och stel var jag. Så det finns lite att jobba på om man säger så.

Jag jobbar vidare med bokhögen bredvid sängen.

I veckan har jag läst en bok jag köpte på bokrean för ett par år sedan.


Evert Taube var en man som var om sig och kring sig. Redan som ung planerade han att ge ut en del av sina brev i bokform men jag tror inte att det blev så mycket av det, åtminstone inte i den utsträckning han tänkt sig. Men Pia Schmidt de Graaf och Håkan Berg har gjort slag i saken och gett ut boken "Brev från Bohuslän Evert Taube" Breven är utplockade från 1944, om jag inte minns fel, fram till mitten av 50-talet och har Bohuslänstema. Det är brev till Astri, sonen Per-Evert och andra. Boken är uppdelad i teman och perioder. Evert Taube har lämnat efter sig ungefär 4500 brev så det finns lite att ta av. 
Ganska intressant läsning och min bild av honom vidgas även om han är sig väldigt lik från det jag tänkt om honom tidigare.
Jag kan aldrig tänka på Evert Taube utan att se framför mig, och fnissa, åt den där intervjun som ska handla om Astri och hennes konstnärskap och den gode Evert står bredvid när hon ska berätta om sin konst och hon hinner inte säga en mening ens förrän han råkat avbryta och halka in på sig själv och där står Astri, himlar med ögonen och får inte en syl i vädret. 
Hon måste ha haft en ängels tålamod...

Sedan har jag fått en ny favoritförfattare som tyvärr bara verkar ha skrivit två böcker, nämligen Louise Miller. Jag har läst hennes "Vägen till Sugar Maple Inn" och håller för tillfället på med den andra "Vi som blommar sent"

 

Båda böckerna utspelar sig på den lilla orten Guthrie och är sådana där mysiga lättsamma böcker som man blir glad av. 
Den första handlar om Olivia, konditor, som råkar sätta eld på restaurangen där hon jobbar. Hennes chef ber henne ta en paus från jobbet och hon åker till Guthrie där hon har sin bästa vän. Där blir hon och hennes bakverk snart en viktig del av samhället och naturligtvis finns det kärlek också. 
Den andra boken handlar om Nora som bott i Guthrie i hela sitt liv. Hon är skild och i stort sett hela hennes liv är mathaket som hon ärvt av sina föräldrar. 
När hon och hennes vilda lillasyster ärver en gård av en gammal kvinna som dött så börjar det hända saker och även här anar man förstås en romans för huvudrollsinnehavaren.
Det är mycket bakning, äpplen och sirap, musik och bygemenskap.
Rekomenderas varmt för den som behöver drömma sig bort en stund.








onsdag 4 september 2024

 Ikväll är det dags för höstens första träning och det känns väldigt jobbigt. Efter att ha varit envis som en oxe och joggat regelbundet hela semestern så kom jag tillbaka till Uppsala, tyckte att det var för varmt och förvandlades till en sorglig amöba som inte orkat ta mig i kragen mer än kanske sammanlagt tre gånger. Och T, som också var tvungen att jogga under sommaren för att det blev så jobbigt att stå ut med mig som inte glömde bort att berätta om mina joggingturer, har inte heller varit ute i spåret. 

I alla fall så känns det jobbigt men samtidigt skönt att ha bestämt sig, köpt gymkort igen och packat kläderna. Till och med vattenflaskan kom jag ihåg. Det enda jag missade var hörlurarna så nu måste jag lyssna på den extremt dåliga musiken de bjuder på där. Men så får det vara...

"Den lilla skolan på klippan" är den senaste i raden av Jenny Colgans böcker. Boken skiljer sig lite från hennes övriga men det är uppfriskande på ett sätt. Maggie är extremt trött på sitt lärarjobb och söker jobb på en tjusig internatskola i Cornwall. Hon får det och flyttar trots högljudda protester från den något tråkige pojkvännen Stan, familjen och alla andra som undrar om hon blivit galen.

Inte är det så enkelt att komma tillrätta i den snobbiga miljön och Maggie känner sig osäker och undrar om hon gjort rätt. Vi får också lära känna rektorn, några elever samt den originelle och snygge David som är engelsklärare på pojkskolan som ligger i närheten.

Som vanligt en bra bok när det är Colgan som skriver.





tisdag 3 september 2024

Som jag har glatt mig åt september och höst, kall luft, röda löv och regndagar i soffan. Men nej, imorgon ska det tydligen finnas en risk för värmerekord i södra Sverige. Vill det sig riktigt illa kan det tydligen bli 30 grader. Jag VILL INTE ha värmerekord!!! Jag vill inte svettas! Idag har det också varit finväder men tack och lov inte riktigt så varmt.

Ett hösttecken har jag i alla fall sett. I fredags när vi tuffade runt med bokbussen så såg jag ungefär 25 tranor på olika ställen. Tydligen samlas de vid sjön Hjälstaviken och laddar inför höstflytten.

Det spelar ingen roll hur många tranor jag ser. De är mina favoritfåglar, utan tvekan, och jag tröttnar aldrig på dem. 

Ettorna har varit på besök idag. Tänk vad de känns stora helt plötsligt. Det är nästan lite svårt att komma ihåg hur de var förra hösten. Fast roliga och trevliga är de fortfarande. förstås.


 
"För alla lyckliga slut", skriven av Caroline Twamley är en feel good men handlar också om flera tunga ämnen.
Jenny har en bokhandel som är hela hennes liv. Hon är nöjd med att ha det så och trivs med sitt liv. Men hennes bokhandel riskerar att läggas ned om hon inte lyckas göra något drastiskt. Hon chansar och frågar den irländska populära författaren Aileen Grady om hon vill komma. Inte för att hon tror att Aileen ska nappa och komma till den lilla bokaffären i Sverige men hon är aningens desperat. 
Aileen verkar leva det perfekta livet, en fin familj, enormt populär författare och fint hus. Men det ingen vet är att hennes man misshandlar henne psykiskt och styr henne med järnhand. När erbjudandet att åka till Sverige kommer så tar hon chansen.
Och som så ofta så har historien flera kringelkrokar och det visar sig att Jenny och Aileens möte sätter flera stenar i rullning.
Jag tyckte om boken även om jag blir trött ibland på att det måste vara så många sammanträffanden i vissa böcker. Jag menar, det räcker väl med att Jenny och Aileen möts och känner en gemenskap. Måste det hända andra osannolika saker? Nu tänker jag inte spoila och avslöja vad men det blir bara för mycket ibland när det skulle funka så bra utan det där lilla extra

 

 

Böckerna jag läst heter "Zits" samt "Växtvärk"


Nu till två böcker som fått mig att fnissa hysteriskt på kvällarna, samt att jag visat familjen godbitarna (även T har fnissat lika hysteriskt)
På 90-talet läste jag ofta serien "Zits" av Jerry Scott och Jim Burgman. Den handlar om Jeremy som är 16 år samt hans familj och kompisar. Alltså, på den gamla goda tiden när jag läste "Zits" så tyckte jag att den var jättekul. Nu när jag har en egen 15-åring hemma varje dag så finner jag den fullständigt galet kul! Igenkänningen är total och plötsligt så är livet som tonårsförälder lite mindre traumatiskt.
På mitt bibliotek finns tyvärr bara två album så nu blir det skattjakt när jag kommer hem till pappa nästa gång. Är rätt säker på att kunna gräva fram åtminstone någon serietidning ur gömmorna.