Om mig

En blogg för oss som inte överlever utan böcker och som hellre skulle ta med en boklåda än tändstickor till en öde ö. Jag har jobbat länge som lärare men sadlat om till bibliotekarie och inte ångrat mig en sekund!

tisdag 26 november 2019

Viktigt!

Just nu läser jag en bok som mamma tipsade om när vi var hemma på höstlov.
Om du tänker dig de allra skvallrigaste kvällstidningarna så kan man säga att det här är motsatsen.
Jag minns den där julidagen 2011 när jag stod och diskade i Per Albintorpet, ett par mil utanför Vilhelmina och lyssnade på radionyheterna och fick höra om dödsskjutningarna på Utöja i Norge, där så många ungdomar dog. Det gick inte att förstå vad som hade hänt! Det var alltför hemskt.
Boken jag läser är skriven av Geir Lippestad; Anders Behring Breiviks försvarsadvokat och heter "Det vi kan stå för".
Det som får mig att vilja rekommendera hans berättelse är att han lyckats skriva om demokrati, värderingar på ett sätt som gör att trots att det är så hemskt och ofattbart så blir jag lite hoppfull när jag läser. Boken innehåller inget snask, som jag skrev inledningsvis. Det är ett inlägg i samhällsdebatten, om vikten av att alla människor har samma rättigheter i en demokrati och att när en galning som Breivik utfört ett sådant här dåd så är det extremt viktigt att rättegången blir rättvis eftersom det blir ett försvar av de värden som Breivik ville förstöra.
Jag känner ofta att vi är dåliga på att diskutera viktiga saker på ett sakligt och sunt sätt. Det blir så ofta pajkastning och förtal i vårt samhälle och då är det en sådan glädje att läsa en sådan här bok!

Bildresultat för det vi kan stå för

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar