Om mig

En blogg för oss som inte överlever utan böcker och som hellre skulle ta med en boklåda än tändstickor till en öde ö. Jag har jobbat länge som lärare men sadlat om till bibliotekarie och inte ångrat mig en sekund!

tisdag 26 juli 2016

ett par bryggböcker

Det är inte helt enkelt att blogga när man är i Jämtlands skogar. Vissa dagar är internet fullständigt odugligt och man kan inte göra någonting överhuvudtaget. Andra dagar är det fullt upp med sådant där som man gör på semestern; läser och solar på bryggan, badar, bastar, hjälper sin faster och farbror på auktion, jagar barn som aldrig vill gå och lägga sig, dricker vin och pratar gallimattias med familjen, lagar mat och diskar till den lilla familjen på ungefär femton personer som brukar ha semester här och annat smått och gott. I år har vissa i familjen fått en ny hobby också, jaga Pokemons. Jag väntar dock med att ge mig på det eftersom min telefon nästan aldrig är ledig.
Men, nu är det i alla fall dags för ett livstecken! Den övriga familjen fjällvandrar i Stekenjokk i ett par dagar, men jag har valt att stanna hemma ensam, vakta de två kaninerna (varav en har bitit mig rejält då han förmodligen missuppfattade situationen när han skulle få mat och trodde att jag var en mattjuv, det är som ni förstår inte min egen dumsnälla kanin utan hans något mer misstänksamme kusin Charlie). Startdatumet för nya jobbet närmar sig också, på tisdag morgon är det dags, så jag måste vanka omkring med fjärilar i magen och tänka på hur spännande det hela är. Jag var inte ett dugg nervös förrän jag skrev ut schemat för de första veckorna och plötsligt insåg att det är på riktigt. Men jag tvivlar inte på att det kommer att gå bra. Det mesta jag ska pyssla med har jag gjort förut. Det mest kluriga blir nog datasystemet, men det var tid avsatt för att få lära sig det så det ska jag nog greja.
De här två böckerna är utmärkta bryggböcker, kräver ingen heroisk insats av läsaren. Man kan ta ett dopp då och då utan att grubbla på vad som ska hända i nästa kapitel och när man avslutat sista sidan kan man raskt gå över till en ny bok utan att leva kvar i den förra.
Major Pettigrew är en pensionerad änkling, i en liten engelsk by där tanterna håller stenkoll på honom. Hans ende son lever jetsetliv i stan och far och son har svårt att nå varandra. Majoren tycker att det är viktigt med traditioner en "gentleman av den gamla stammen" som han beskrivs i boken. Men när han av en slump börjar umgås med fru Ali, den pakistanska änkan som driver ortens matvarubutik, så inser han att det finns mer i livet än att bara följa de vanliga stigarna. Det är inte helt populärt när han följer sitt hjärta och det finns mer än en som tycker att han och fru Ali ska hålla sig ifrån varandra.
Boken heter "Major Pettigrews sista chans" och författarens namn är Helen Simonson.

Den andra boken är en svensk chic lit och heter "Croissants till frukost" av Annika Estassy. Cecilia och Gabriel har varit gifta i tio år. De har gott om pengar, bor i en tjusig lägenhet och borde ha varit lyckliga. Men, det är de förstås inte. Cecilia kan inte tänka på något annat än att hon inte blir med barn. Inte blir det bättre av att hon har en känsla av att Gabriel kanske inte är så sugen på att bli pappa. Hon har lämnat Gabriel en gång men kommit tillbaka. Nu misstänker Gabriel att hon är på väg igen och för att få henne att tänka på annat köper han, en aning impulsivt, ett hus i Frankrike dit de ska flytta och öppna bed and breakfast. Problemet är bara att han inte frågat sin fru innan och dessutom, kan man verkligen springa ifrån sina problem...?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar