Om mig

En blogg för oss som inte överlever utan böcker och som hellre skulle ta med en boklåda än tändstickor till en öde ö. Jag har jobbat länge som lärare men sadlat om till bibliotekarie och inte ångrat mig en sekund!

söndag 17 april 2016

Bloggjerkan!

Det var evigheter sedan sist jag svarade på bokbloggsjerkan , Men nu känner jag mig laddad!
Frågan är
Hur ställer du dig till biografier, memoarer och liknande? Är det något du läser, har du någon favorit, finns det någon du skulle vilja veta mer om eller är det något som du absolut inte är intresserad av?
Jag är mycket förtjust i att läsa om andra människors liv. Brev och dagböcker fascinerar mig också. Det  handlar nog om att jag alltid vill veta hur människor egentligen tänker, varför de gör som de gör.  Jag är väl nyfiken helt enkelt.
En biografi eller någons memoarer måste vara välskriven för att jag ska fastna och jag måste vara intresserad av personen för att det ska kännas värt att lägga tid på, Zlatans eller Carolina Gynnings biografier skulle jag aldrig läsa för de som personer väcker ingen nyfikenhet hos mig. Jag läser oftare biografier än memoarer, kanske för att det blir mer ärligt när man inte berättar sin egen historia. Leif GW Perssons "Gustavs grabb" är ett undantag. Har inte läst den men har den på min läsa-lista för jag tror att den är intressant.
Biografier som ligger mig varmt om hjärtat är den om Janis Joplin, "Love Janis" skriven av hennes syster Laura Joplin, "Jag vill ju vara fri" av Annika Persson, en biografi om Lena Nyman, "Enkel, vacker, öm" av Klas Östergren, som handlar om Monika Zetterlund och slutligen den som jag läste nu på påsklovet, nämligen den mycket läsvärda "Den dagen jag blir fri" biografin om Katarina Taikon, skriven av Lawen Mohtadi. Nu ser jag att det bara blev böcker om kvinnor, och jag har läst biografier om män också, men just de här har väckt många tankar i mig och därför har de stannat kvar i mig.

5 kommentarer:

 1. Biografin om Katarina Taikon skulle jag vilja läsa.

  SvaraRadera
 2. Jag gillar också brev och dagböcker! Känns som man kommer mycket närmre personen än om man bara läser det som en annan har lyckats ta reda på. Tyckte mycket om "Love Janis" när jag läste den för ett par år sedan, blev nyfiken på biografin om Taikon - inte hört talas om den tidigare så den hamnar på tbr-listan :)

  SvaraRadera
 3. Jag trodde inte att jag skulle få ut något av Gynning eller Zlatan heller, men har faktiskt läst båda med förvånansvärt stor behållning :-)

  SvaraRadera
 4. Jag gillar varken fotboll eller Zlatan (egentligen) men det är en biografi som jag läste med nöje :)

  SvaraRadera
 5. Kul att du kommer med i jerkan igen!

  Jag tyckte mycket om Hågkomster ur ett dåligt minne, som är Zetterlunds egen version av sitt liv :-)

  Jag har läst Katarina Taikons Zigenare flera gånger, där finns ju en del biografiskt, men jag skulle gärna läsa Den dagen jag blir fri också.

  SvaraRadera