Om mig

En blogg för oss som inte överlever utan böcker och som hellre skulle ta med en boklåda än tändstickor till en öde ö. Jag har jobbat länge som lärare men sadlat om till bibliotekarie och inte ångrat mig en sekund!

onsdag 29 januari 2025

 Biblioteken i Enköpings kommun är stängda  och vi har haft tre dagar med möten. Jag har ont i kroppen, nästan som kramp, och misstänker att det är för att jag inte är van vid att sitta så mycket.

Imorgon kan det vara så att det nya systemet fungerar. Det kommer att bli otroligt spännande.

Eftersom vi har stängt så öppnar det möjligheten att hinna göra lite annat så imorgon ska jag tillbringa tre timmar med årskurs 5, en timme med varje grupp. Jag ska presentera författaren Lena Ollmark som kommer på författarbesök i slutet av mars/början av april och sedan är planen att börja läsa högt ur boken "Inmurade", första delen i triologin "Firnbarnen" som alla eleverna ska få. Årskursen är ganska stökig och många av eleverna är svåra att få att läsa och därför tänker jag att det är bra att passa på att spendera tid med dem och kanske lyckas sparka igång deras läsning av boken. Även lärarna kan behöva det.

Till min stora lycka fick jag tag i den andra delen av den isländska deckarserien om Hildur av Satu Rämö på biblioteket och nu är den läst. "Rósa & Björk" var precis lika bra som "Hildur" och det gick inte att sluta läsa när man väl börjat. Jag kommer inte att avslöja något om handlingen eftersom det skulle spoila alldeles för mycket men detta är en bokserie jag verkligen rekommenderar!



torsdag 23 januari 2025

Böcker av Jonas Moström

 Efter åratals lyssning så gick jag i mål med Jonas Moströms deckare i somras. Av en slump började jag med hans böcker som ljudböcker och bestämde då att just den serien skulle jag inte läsa utan lyssna på. Böckerna är bra men på slutet blev jag lite trött, särskilt på Natalie Svensson. Hennes personlighet irriterar mig av någon anledning och jag är ganska säker på att jag skulle ha ännu mindre fördragsamhet med henne i verkliga livet. Johan är kanske inte heller alltid den mest sympatiska personen om jag ska vara helt ärlig men jag har alltid svårare för kvinnor (den skulle man vilja analysera i en terapisoffa).

Nåja, nu är det klart bortsett från att jag sett att det är minst en ny bok på gång på Storytel under våren. Och jo, jag kommer att lyssna på den också. Det är den där tvångstanken jag har om att avsluta saker. 

Böckerna är indelade i två delar. Först handlar det om polisen Johan Axberg och sedan i den nionde boken dyker psykologen Natalie Svensson upp.

Allra sist på listan kommer de korta ljudböckerna i serien "Unga Natalie Svensson". som jag förstås lyssnat på och som inte är mina favoriter.

Jag kommer för övrigt att ta bort Moströms böcker från listan med serier jag vill läsa klart.

Johan Axberg

  1. Dödens pendel
  2. Svart cirkel
  3. Hjärtats mörker
  4. Rymd utan stjärnor
  5. Mirakelmannen
  6. Evig eld
  7. Stryparen
  8. Storsjöodjuret
Natalie Svensson
  1. Himlen är alltid högre
  2. Dominodöden
  3. Midnattsflickor
  4. Trogen intill döden
  5. Skuggorna ruva
  6. Skytten
  7. Den omänsklige
  8. Kameleonten
  9. Blindspår
  10. Rovdjur
  11. Drottningen
Unga Natalie Svensson
  1. En sista önskan
  2. Den du inte ser
  3. När döda talar

onsdag 22 januari 2025

 Nästa vecka är det ju datasystembyte på alla kommunala bibliotek i Enköpings kommun. På mitt lilla bibliotek märks det genom en viss nervositet hos stamkunderna, om man säger så...

Jag har haft Meröppetlåntagare som bunkrat böcker de senaste dagarna för att vara säkra på att inte bli utan nästa vecka. Lite kul är det med tanke på att stängningen är i fyra dagar så de borde överleva kan man tycka. Kul och ganska gulligt på något sätt. Och inte minst ett mycket gott betyg för Meröppet-konceptet eftersom vi ger låntagarna tillgång till böcker närhelst de behöver i vanliga fall.

Själv så fortsätter jag på deckartemat. I åratal har jag tänkt att jag ska ta mig an Elly Griffiths och nu har det äntligen blivit av. Jag har börjat från början med den allra första boken om arkeologen Ruth Galloway som blir indragen i ett fall där två flickor blivit bortrövade, med tio års mellanrum. Kriminalkommissarien Harry Nelson vänder sig till Ruth när polisen hittat ben från ett barn.

Boken heter "Flickan under jorden" och kom 2009. Boken är välskriven. Plötsligt kände jag hur många halvbra, ganska språkligt torftiga deckare jag läst under åren. Så nu är jag väldigt sugen på att fortsätta. Det finns typ 18 böcker så jag kan verkligen grotta ner mig i Ruths och Nelsons värld om jag vill.

Det enda som var lite trist var att jag förstod vem mördaren var alldeles för tidigt, innan jag läst halva boken. Men det kan vara för att jag läst så många deckare och har lärt mig hur författare brukar plantera ledtrådar. Och det förstörde ändå inte läsupplevelsen.

Kul att läsa två riktigt bra deckare på raken. "Hildur" var ju också bra.

Om ni vill kolla in mina serier som jag vill läsa klart så finns de under fliken listor





måndag 20 januari 2025

 Det är måndag och jag bara nyser och nyser idag. Vet inte om det är någon förkylning på gång eller om det bara är någon underlig nyssjuka. 

På jobbet laddar vi inför att byta ut hela datorsystemet på kommunens bibliotek. Det är mycket nervöst för många och vi kommer att ha helt stängt under fyra dagar. Till och med Meröppet. På lediga stunder får vi bibliotekarier sitta och träna på det nya systemet och jag tror egentligen inte att det är så komplicerat men det kommer förstås att ta ett tag att vänja sig. Så är det ju alltid.

I februari är det dags för bokcirkel igen och jag har just läst färdigt den första boken; "Hildur" av Satu Rämö

Författaren är finsk men bor på Island och det är första delen i en deckarserie. Själva deckarintrigen är ganska ordinär. Flera mord inträffar och till att börja med har polisen svårt att hitta en gemensam nämnare för offren. Hildur är polis, ensamstående men umgås med sin granne. Hon har ingen annan familj än sin moster och trivs med det. Till den lilla byn kommer polisen Jakob, från Norge, för att göra praktik. Han vill byta miljö efter en svår skilsmässa och har alltid fascinerats av Island.
De två samarbetar bra och blir fort vänner.
Bortsett från mordhistorien så finns det så mycket jag tycker om med boken. För det första Hildur och Jakob, spännande personligheter som inte liknar andra litterära poliser. Hildur tar alla chanser hon får att surfa till exempel. Hon går varje vecka hem till sin moster på middag. Jakob har ett helt annat sätt att varva ner och koppla bort jobbet. Han stickar islandströjor! 
Och så är det det där med böcker som utspelar sig på Island, miljön och vädret är som en egen viktig karaktär. Saker händer på grund av vädret och människorna måste anpassa sina liv efter det.
Sist men inte minst så fullkomligt älskar jag isländska! Har sagt det förut men det tål att upprepas. När det dyker upp namn eller ord på isländska så måste jag alltid viska dem tyst för mig själv. Så har det varit ända sedan jag en gång i tiden gav mig på att läsa Arnaldur Indridason.
Vi kommer att ha så mycket att prata om på bokcirkeln!


måndag 13 januari 2025

 Ny vecka och nya funderingar...

I lördags brottades jag med julgranen och när den väl var avklädd, utburen och alla barren uppsopade (bortsett från att jag hittar barr lite här och där hela tiden efteråt) så var jag totalt slutkörd. 

Nästa projekt var huvtröjan som jag stickar åt T. Det var dags för det lilla mönstret på oket, en snygg, stilren geometrisk rand kanske man kan beskriva det som. HA! Det där blir lätt tänkte jag övermodigt och körde igång. Och det var lätt i sju varv av åtta. Men sedan kom det sista där liksom randen skulle bindas ihop, eller hur jag nu ska förklara. Och då var det som att det slog slint i hjärnan. Det blev fel! Inte en gång utan tre. Efter tredje repningen skrev jag i stickmönstret, med blyerts tack och lov, att mönstret var felskrivet, ifall jag eller någon annan någonsin skulle ge sig på att sticka tröjan igen i framtiden. Så tog jag mig en liten korvbit, Fuet, för att muntra upp mig och sedan gick jag igenom diagrammet en sista gång, maska för maska samtidigt som jag kollade på min tröja. Och tänka sig, plötsligt såg jag...att jag gjort fel. Så då kunde jag sticka det sista varvet och det blev hur bra som helst.

Efter att ha suddat i mönstret, det där om att det var fel, så började jag med raglanminskningarna, mycket nöjd med mig själv. Och inga problem, jag fattade direkt. Efter drygt ett varv kändes det som att jag hade stenkoll så då slutade jag kolla i mönstret. Efter ytterligare tre varv kontrollerade jag mönstret för säkerhets skull och upptäckte att jag stickat fel i tre varv. I det ögonblicket kom T, tittade på mig och undrade

-Ska det inte vara rofullt att sticka? Just nu känns det inte som att du stickar in någon kärlek i min tröja?

Han insåg själv att det bästa nog var att gå till ett annat rum  en stund efter den kommentaren.

Men, men,  jag repade och nu är jag på banan igen och den här gången kollar jag hela tiden om det blir rätt. 

Jag har läst ytterligare en bok på min Damma av-lista.

När jag fyllde år fick jag boken "Mord i solen", första delen i deckarserien "Ett fall på Capri" av Anders och Anette De La Motte.


Det var H som gav den till mig och om man får en bok i present av sin son så måste man förstås läsa den inom en snar framtid.
En ganska reguljär, lite småmysig deckare om gymnasieläraren Hugo, änkling, som åker på semester till Capri tillsammans med ett gäng andra svenskar. Den italienska guiden Lara tar väl hand om gruppen men vad hjälper det när en person hittas död.
Jag kommer förmodligen att läsa följande delar i serien vad det lider. En sak irriterar mig lite och det är att på två ställen så är det grammatiska fel vilket jag tycker är oproffsigt och får det att kännas slarvigt.




tisdag 7 januari 2025

 Efter första dagen på jobbet så känns det redan som att jag är på banan igen, som jag visste att det skulle göra.

Dagen har varit lugn, inte så många besökare. Antar att det blir lite mer ruschigt i morgon när skolan börjar.

Jag har passat på att plocka undan alla julböcker, adventsljusstaken, det röda glittret och skyltat och fixat i stort sett hela dagen. Som jag skrev igår så är det så himla skönt att ta bort julen och satsa på vår och ljus!

Lärarna har varit på plats så det har varit en del pyssel med deras önskemål om högläsningsböcker och annat. 

I februari har vi den första bokcirkeln och till dess ska jag ha läst "Hildur" av Satu Rämö så den har jag ställt mig i kö på på biblioteket.  Jag har också en barnbok som ska läsas inför författarbesök i vår i årskurs 5; "Finnbarnen, Inmurade" av Lena Ollmark. Precis där före jullovet fanns ingen ork eller inspiration överhuvudtaget att ta tag i sådant men nu är det dags. Jag har också tagit på mig uppdraget att göra en PowerPoint om Lena Ollmark så det får jag också sätta igång med snart. Och sedan är det årets verksamhetsberättelse  och annat som jag inte kommer ihåg för tillfället. Så, ja ni hör ju att det finns saker att göra de närmsta veckorna. Det är bara att ta en sak i taget och beta av allt i lagom takt på lediga stunder. För den mesta tiden går förstås åt till bibliotekets besökare.


söndag 5 januari 2025

 Två dagars ledighet kvar och nu börjar jobbångesten krypa inpå...

Jag tycker själv att det är så konstigt att det ska kännas så jobbigt att komma igång efter längre ledigheter. När jag väl är på plats så trivs jag  och har inga som helst problem att jobba. Men man vänjer sig oroväckande snabbt vid att lulla runt hemma, ta dagen som den kommer. 

Julgranen rasslar instämmande bredvid mig. Den var så fin när vi åkte på jullov, en riktig Disneyjulgran. Men en vecka utan kärlek och omsorg gjorde den deprimerad och nu behöver man bara titta på den så rasar barren. En julgranskula har gått i tusen bitar då den, tillsammans med flera andra prydnader, tappade greppet och halkade i golvet.

Varje år är det samma sak, hela december och ett par dagar in i januari så älskar jag julen och sedan, på ungefär två sekunder, börjar jag drömma om tulpaner, vårvinter och ljus!

Min familj vill gärna dra ut på julen till tjugondag Knut och vi får väl se vem som vinner.

Entusiastiskt har jag redan tagit tag i en av årets utmaningar och läst en bok från min egen bokhög. Jag tänker att jag ska stjäla uttrycket "Damma av" som You Tubern och bloggaren Elzas bokhylla använder. Hon jobbar också på att läsa sina egna"dammiga" böcker.

Boken jag läst gick väldigt snabbt. Började i förrgår kväll och avslutade den mitt i dagen igår. Den kommer från en av bokkassarna jag fått från min faster och heter "Monika Magnus 1966" och är skriven av Ulrika Ewerman. Innan jag skriver om boken så vill jag bara nämna hur lustigt det kan vara. Författaren är egentligen ny för mig men som av en händelse insåg jag när jag läste om henne att jag faktiskt står i kö på biblioteket på hennes bok "Jag" som handlar om Karin Larsson.


I alla fall, "Monika Magnus 1966" är en roman med verklighetsbakgrund. Ulrika Ewerman beskriver sig själv som ett sorgbarn. Hon föddes för att föräldrarna mist en dotter när hon var 16 år och särskilt mamman ville ha ett nytt barn som skulle göra livet värt att leva. Kanske inte den bästa förutsättningen för ett litet barn. I vuxen ålder bestämmer sig hon sig för att skriva om systern och vad som hände, för sin egen skull men kanske främst för brodern som bara var elva år när systern dog och som burit på den tragiska händelsen i hela sitt liv utan att ha någon att prata med. Föräldrarna la locket på och nämnde i princip aldrig sitt barn eller händelserna.

Monika är en brådmogen tonåring, snygg och smart. Hon blir ihop med Magnus, åtta år äldre, en snygg, spännande kille som inte alltid håller sig på rätt sidan av lagen.

Föräldrarna, i synnerhet Monikas mamma, kämpar emot förhållandet med näbbar och klor vilket  nog bara gör förhållandet starkare.

Hela boken är en rak väg mot katastrofen och det är med aningens ont i magen man läser.

Som sagt var, en snabbläst och sorglig bok.


Monica Magnus 1966 - Bookmark Förlag



lördag 4 januari 2025

Månadens dikt januari 2025

Nu när jag hängt med Kjell Höglund i några dagar så blir det självklart en dikt av honom... 

 

Tillbaka till stjärnorna

varifrån du kom

tillbaka till stjärnorna

vänd dig inte om

fortsätt framåt och uppåt

dit du nu ska

tänk inte på mig

jag har det bra

 

-Kjell Höglund-

Från skivan

"Pandoras ask" 





 Besöket hos optikern gick bra och om ett par veckor kommer jag att få hämta ut nya glasögon och ett par solglasögon eftersom man fick två par för priset av ett.

Jag träffade samma kvinna som sist jag var där för ett par år sedan och hon vill väldigt gärna att jag ska göra en synfältsundersökning. Förra gången avbokade jag då jag fick en känsla av att hon mest ville testa sin nya apparat och att hon ville tjäna lite extra pengar på mig. Nu envisades hon igen och jag vet inte...Har googlat på saken och känner mig tveksam. Tycker inte själv att jag uppvisar symtom som gör att det finns behov.  Å andra sidan har min kropp svikit mig på flertalet sätt de senaste åren så det kanske är bra att få veta om man har någon ögonsjukdom?

Ingen snö skottades igår. Sonen klev inte ur morgonrocken på hela dagen. Vill inte tänka på hur det ska bli nästa vecka när han ska pallra sig iväg till skolan igen.

Årets första lästa bok kan jag varmt rekommendera. För mig som kommer från Strömsund i Jämtland så har den så många bottnar och den känslan kanske inte alla får, men man kan förstås hitta andra saker i boken som gör den värd att läsas.

"Kjell Höglund och hans värld" av Anders Sundelin är exakt vad titeln påstår, en bok om Kjell Höglund och den värld han levt i.

Författaren kände Höglund redan i skolan och är en vän. Många av de platser och personer som figurerar i barn- och ungdomen känner jag till. Peter Frost, till exempel jobbade jag med under flera år. Jag har tipsat min faster och pappa om boken eftersom de var unga på 60- och 70-talet och rörde sig i Strömsund med omnejd vid samma tid som Kjell.

Jag har läst någon recension, av vem har jag glömt, där journalisten muttrade över att boken tar upp allt, spretar över alldeles för många detaljer som gör det hela oöverblickbart. Och visst förstår jag den åsikten, men för mig är det intressant med det greppet och det passar in väldigt bra då det känns som att det sådan Kjell Höglund är också, en man som rört sig överallt, skrivit texter om högt och lågt, och gått sin egen väg.

Intressant är också hans kultstatus. För oss som kommer från nästan samma ställe är det kanske inte så konstigt att vi alltid vetat vem han är och om vi inte älskat hans musik så har vi hört den. Men tydligen finns det många, särskilt yngre, som tycker att han är något alldeles speciellt fantastiskt.

När jag läser så känns det som att jag förstår tidsandan och världen där han vandrat fram. Jag ser framför mig kort på min egen släkt i långt hår och utsvängda jeans, pubarna där de hängde och sättet att resonera. Och 80- och 90-talet minns jag även om jag inte var jättegammal. Jagt minns när han sjöng "En stor stark" på Storsjöyran.

Ja, när man läser får man inte bara berättelsen om en egensinnig artist utan man får berättelsen om Sverige under tre decennier. Precis en sådan bok som jag uppskattar!

Kjell Höglund och hans värld av Anders Sundelin (Bok)


fredag 3 januari 2025

 Jag passar på att skriva även idag när jag är ledig. Har stekt pannkakor på förmiddagen. T jobbar idag och då blev jag plötsligt middagsansvarig. Var egentligen det igår också men lyckades undgå mitt öde eftersom min svåger P gjorde korianderkyckling. Idag blir det i alla fall crepes som vi inte har ätit på typ ett år.

Ute är det kallt och det har snöat en hel del. Ett mål för dagen är att lyckas få ut en femtonåring att skotta garageuppfarten. Han kan tänka sig att göra det, men teori och praktik kan skilja sig emellanåt. Jag skulle kunna göra det själv förstås men även jag är lite i semesterkänsla och har svårt att sparka igång mig själv när det ska göras nödvändiga sysslor.

Om en halvtimme ska jag bege mig ner på stan för att besöka optikern, något jag egentligen hade behövt göra för ett halvår sedan. Så fort jag ska läsa eller se en film så blir ögonen trötta och jag får väldigt lätt ont i huvudet, ett säkert tecken på att det är dags för nya glasögon. Att ha en hel veckas ledigt hemma i Uppsala har visat sig vara perfekt eftersom jag plötsligt kan bocka av ett antal saker som funnits på att göra-listan i evigheter.

Jag har snart läst ut årets första bok också, men den får ni höra om imorgon. Jag kan i alla fall konstatera att läsåret börjar bra.


torsdag 2 januari 2025

Årets lästa böcker

 Nu är listan med 2024 års lästa böcker färdig och utlagd.

Det visade sig bli ett bra år. 129 lästa böcker, tio fler än 2023. Ett mysterium dök upp eftersom det  ser ut som att jag hoppat över två delar i ljudboksserien "Bara Maja". Det ska undersökas.

Upptäckte också att jag upprepade mig när jag framhöll Anna Laestadius Larssons böcker härom dagen. Jag hade visst skrivit om henne för ett år sedan också, med ungefär samma innehåll.

I morse drog jag iväg till vårdcenteralen för blodprover. Jag får ju göra det ibland och det är alltid en prövning eftersom de ska tas på fastande mage. Att bege sig utanför hemmet utan kaffe och frukost i magen är ungefär det värsta jag kan tänka mig men nu är ordningen återställd, Frukost intagen, proverna gjorda så att jag inte behöver tänka på det framöver och årets lästa böcker-lista skriven. I eftermiddag ska jag försöka få med mig pojken ner på stan och äta lunch. Han har fått presentkort på Akademibokhandeln i julklapp som ska användas och jag ska boka tid hos optikern.

Det är inte ofta man är ledig en vardag och kan ta itu med de där sakerna som ska fixas.

Årets lästa böcker



  • Hannas sweet deli (Kristina Ahlström)
  • Violeta (Isabel Allende)
  • Bara Maja. Förbjuden kärlek 1 (Liv Almendingen)
  • Bara Maja. Lögnens pris 2 (Liv Almendingen)
  • Bara Maja.Spökgården 3 (Liv Almendingen)
  • Bara Maja. När historien vaknar 6 (Liv Almendingen) 
  • Himlabrand (Moa Backe Åstoft) 
  • Afrosvenskar (Johanna Berg & Maria Fröhlich)
  • Viktor Rydberg Nationalskalden som formade det liberala Djursholm (Carin Bergström)
  • Det ockultas historia (Bokasin) 
  • Hem till Appleby Farm (Cathy Bramley) 
  • Fyra årstider på Ivy Lane (Cathy Bramley)
  • De utvalda. Monstrets dotter (Kristin Cashore)
  • Allt vi aldrig kom över (Lucy Score) 
  • Mrs Shepherds mysterium (Julia Chapman)
  • Dimma över heden (Julia Chapman)
  • Kirskålsgrannar (Jenny Clevström)
  • Tistlar i handelsträdgården (Jenny Clevström)
  • Trubbel i musteriet (Jenny Clevström)
  • Frost i trädgårdskaféet (Jenny Clevström) 
  • Den lilla skolan på klippan (Jenny Colgan)
  • Under en rosa himmel (Jenny Colgan) 
  • Vintagebutiken i Primrose Hill (Anne Darling)
  • Mord i en engelsk trädgård (Katie Dayle)
  • Allt kan hända (Lucy Diamond)
  • En julsaga (Charles Dickens)
  • Vuxna på låtsas (Lucy Dillon)
  • Semesterbokhandeln (Kiley Dunbar)
  • Missat samtal (Nora Dåsnes) 
  • Min bokvärld (Kerstin Ekman)
  • Mitt liv i Japan. Från Koyto till Okinawa (Åsa Ekström)
  • Månas kristallbod (Lilly Emme & Sara H Olsson)
  • Hur fan ska vi ha det? (Björn Ferry) 
  • Ett bröllop att minnas (Katie Ford)
  • Odla från kärnor (Holly Farrell) 
  • Finale (Stephanie Garber)
  • Caraval (Stephanie Garber)
  • Legend (Stephanie Garber)
  • ERNIE Älgkontakt av tredje graden (Bud Grace)
  • Pastor Viveka och Solkattens leende (Annette Haaland)
  • Kärlekens idioter (Emma Hamberg)
  • Smultrontjuven (Joanne Harris)
  • Nordiska gudasagor (Katarina Harrisson Lindbergh) 
  • Hedvig Elisabeth Charlottas dagbok 2 (Hedvig Elisabeth Charlotta)
  • Hedvig Elisabet Charlottas dagbok 3 (Hedvig Elisabeth Charlotta)
  • Usa:s alla presidenter (Karin Henriksson)
  • Jakten på norrskenet (Eva  Hildén)
  • Fyra brev till jul (Anna Johansson)
  • Yani (Nora Kahlil)
  • Innan kaffet kallnat (Toshikazu Kawaguchi)
  •  Världens hemskaste sjukdomar (Ida Kjellin & Sofia Bergström)
  • Julens små mirakler (Anna-Karin Kjellsdotter Johansson) 
  • De fenomenala fruntimren på Grand Hotell (Ruth Kvarnström-Jones)
  • Törnrosens triumf (Anna Laestadius Larsson) 
  • Alla dessa djäfla kvinnor (Anna Laestadius Larsson)
  • Kurtisanen (Anna Laestadius Larsson)
  • Gustav Vasa. En furste bland furstar (Olle Larsson)
  • Levtrådar (Sara Lidman)
  • Konsten att fejka arabiska (Lina Liman) 
  • Högerhumor (Kalle Lind) 
  • Diskbänkstecknaren (Ulrika Linder)
  • Under magnoliaträden (T I Lowe)
  • Fredagsklubben (Sofia Lundmark & Alyson Richman & M.J Rose)
  • Den förlorade arvtagaren (Jennifer Lynn Barnes) 
  • Arvspelen (Jennifer Lynn Barnes)
  • Dagar på Drottningholm (Christina Magnuson) 
  • Joséphine Avlägsen i tid -men nära mig (Christina Magnuson)
  • Julmys på Wishing Woods (Holly Martin)
  • Vårkänslor på Lyckans gård (Carole Matthews)
  • Som en gnista (Elle McNicoll)
  • En engelsk romans (Niina Mero)
  • Vägen till Sugar Maple Inn (Louise Miller)
  • Vi som blommar sent (Louise Miller)
  • Rovdjur (Jonas Moström)
  • En sista önskan (Jonas Moström)
  • Stryparen (Jonas Moström)
  • Det du inte ser (Jonas Moström) 
  • Skytten (Jonas Moström)
  • Kamelonten (Jonas Moström)
  • Den omänsklige (Jonas Moström)
  • Sten i siden (Mikael Niemi)
  • Vi ses på andra sidan (Carina Nunstedt)
  • Skapelser (Malte Persson) POESI
  • Familjen Rokesby På äventyr med Poppy Bridgerton (Julia Quinn) 
  • Familjen Bridgerton. Vad hände sedan? (Julia Quinn) 
  • Familjen Rokesby. Tack vare Cecilia Harcourt (Julia Quinn)
  • Familjen Medici. Det vackra folket i Florens (Ulla Britta Ramklint)
  • Kärlek på Hedgehog Hollow (Jessica Redland)
  • Familjehemligheter på Hedgehog Hollow (Jessica Redland)
  • Tranorna flyger söderut (Lisa Ridzén)
  • Olivträdet (Lucinda Riley) 
  • Den italienska flickan (Lucinda Riley)
  • Ödesnatt (Nora Roberts)
  • Modern självhushållning (Anders Rydell & Alva Herdevall)
  • Munkavle (Sofie Sarenbrant)
  • Pandoras ask (Saunders)
  • Bokklubben vid livets slut (Will Schwabe)
  • Snöfall över Paris (Carolina Schutzer) 
  • Under stjärnorna i Paris (Carolina Schutzer)
  • ZITZ (Jerry Scott & Jim Burgman)
  • ZITZ Växtvärk (Jerry Scott & Jim Burgman)
  • Håll käften jag räknar! En stickares bekännelser (Julia Scott)
  • Teshne (Nioosha Shams) POESI
  • Så in i själen (Agneta Sjödin)
  • Du vet inte vad krig är (Yeva Skalietska)
  • Hemligheternas bibliotek (Janet Skeslien Charles)
  • Skandar spökryttaren (A.F Steadman)
  • Alice B Toklas självbiografi (Gertrude Stein)
  • 4 historiska mysterier (Claes Svahn)
  • Skogen. Om träd, människor och 25000 andra arter (Ann Sverdrup-Thygeson)
  • Tipp tapp (Mia Söderberg) 
  • Brev från Bohuslän (Evert Taube)
  • Alice B Toklas kokbok (Alice B Toklas)
  • Lev livet fullt ut (Eckhart Tolle)
  • Att hitta hem (Caroline Twamley)
  • För alla lyckliga slut (Caroline Twamley)
  • Fridas resor (Frida Ulvegren) 
  • Sällsynt kloka varelser (Shelby Van Pelt)
  • Sedlighjetsbyrån (Kristina Wahldén) 
  • Hem till Glendale Hall (Victoria Walters)
  • Nya tider på Glendale Hall (Victoria Walters)
  • Juletider på Glendale Hall (Victoria Walters)
  • Björn Afzelius. Engod man (och bara en människa) (Gunnar Wesslén)
  • Jag vill inte möta världen i tårar (Sara Wikman)
  • I en sal på lasarettet (Björn Wiman)
  • Den hemliga bokhandeln (Evie Woods)
  • Den försvunna bruden (Felicity York)
  • Tillbaka till Hampstead (Eli Åhman Owetz)
  • Det lider mot jul (Sara Önnebo)

onsdag 1 januari 2025

Gott nytt år på er!

 

 

Trevligt att träffas idag, den första januari 2025!

Vår nyårsafton var lugn, mycket god mat och en hel del raketer i området. Jag känner mig mycket kluven till raketer och fyrverkerier. Det är inte bra för miljön och många husdjurs största rädsla. Men samtidigt vackert.

Snön började singla ned på kvällskvisten och det har inte slutat än. En plogbil körde nyss förbi köksfönstret.

Femtonåringen stämde träff med en kompis och travade runt i snön i ett par timmar runt 12-slaget. Vi andra tittade på en konsert med Tommy Körberg på svt. Konserten var inte underbar på något vis men han är ändå en fantastisk sångare och hade många roliga historier att dra från sitt liv.

 Så till dagens skrivuppdrag...

Igår blev det en ganska rörig tillbakablick från året som gått. Men jag tycker att det är svårt att sammanfatta. Så mycket händer hela tiden och jag hinner nästan glömma sådant som hände för bara en månad sedan.

När det gäller läsningen så blir det så många böcker på ett år och långt i från alla böcker sticker ut så mycket att jag kommer ihåg mer än det jag skrivit i bloggen och vissa detaljer och knappt det.

En sak som jag noterar när jag surfar runt bland mina inlägg är att jag läst en hel del halvbra litteratur, att det varit en hel del som jag inte direkt varit imponerad av. Dels beror det nog på mängden litteratur. Om man läser en massa saker i rask takt så kan ju inte allt vara bra, så är det bara. Sedan så har jag läst väldigt mycket feel good och det är en genre som innehåller en hel del verk som känns skrivet utifrån en mall där man efter ett antal böcker suckar och känner att intrigen upprepar sig, dessutom är det inte alltid med finess.

Några saker tänker jag satsa på lite extra på under 2025.

Jag ska försöka slutföra projektet att läsa klart Hedvig Elisabeth Charlottas dagböcker. Vissa delar tar en evinnerlig tid med långa otroligt tråkiga partier om krigsföring och politik . För mig är miljö- och personbeskrivningar, vardagshändelser, känslor och liknande det mest intressanta. Fast det är klart, mordet på Gustav den tredje var förstås mycket spännande att läsa om, att få en samtida bild av vad som hände och hur människorna i kungens närhet upplevde honom, tiden före och efter mordet.

Månadens dikt tänker jag fortsätta med. Kanske betyder det mest för mig själv. Genom att leta efter bra poesi att dela på bloggen så hittar jag pärlor och jag håller mig lite uppdaterad på ny poesi även om det ofta är de gamla klassikerna som väljs i slutänden.

 Jag går tillbaka ibland också och läser i månadens dikt-tråden och ofta blir jag mer och mer förtjust i dikterna ju fler gånger jag läser dem.

Liksom varje år har jag ett mål att läsa lite mer på engelska men det är en utmaning som styrs mycket av huruvida det dyker upp någon bok som inte finns på svenska men som jag ändå blir sugen på. Jag söker aldrig upp de engelska hyllorna i biblioteket eller bokhandeln bara för att...

I mitt sovrum ligger det inte en utan flera gigantiska bokhögar med sådant jag gärna vill läsa och äger, alternativ lånat av familjemedlemmar och vänner.  Min familj brukar säga att jag en dag kommer att hamna underst i en bokhög på grund av ras. Med jämna mellanrum bestämmer jag mig för att satsa på dessa böcker och avhålla mig från bibliotekslån. Det brukar gå sådär... Efter några egenägda lästa exemplar så brukar jag stöta på någon ny bok som jag inte har och då måste jag ju beställa den på biblioteket och när jag ändå hämtar den boken så brukar det komma med flera hem som jag på något mystiskt sätt råkat på och vips har jag tappat fokus och bibliotekshögen växer. Och då måste jag satsa på dessa böcker innan lånetiden tagit slut och.... Ja, ni fattar...

Därför är en utmaning under det kommande året att beta av högen. Målet är att läsa MINST två av mina egna böcker varje månad. På ett år gör det 24 böcker vilket knappt kommer att märkas i högarna men kanske blir jag inspirerad, kommer igång och läser ännu mer? Vem vet...

En utmaning som jag haft i ett par år och som inte riktigt brukar lyckas är att läsa författare på så många bokstäver som möjligt. Anledningen är att jag vill hitta nya författare och att detta är ett sätt att leta mer aktivt efter nya namn. Jag fortsätter med utmaningen  och vet att om jag lyckas gräva fram boken av Ishiguro jag vet ligger långt ner bland mina egna böcker så kommer jag att kunna kryssa flera av mina mål; läsa egna böcker, läsa en författare på bokstaven I samt läsa historier från olika världsdelar och länder. Det vore så bra!

Annars så fortsätter jag att följa lusten och de spår jag dyker på. Läsning ska ju ändå vara roligt och avslappnande. Det ska få en att må bra och känna sig rikare, gladare och klokare.

Jag hoppas att ni vill följa med mig även det här året med åtminstone en viss behållning!