Om mig

En blogg för oss som inte överlever utan böcker och som hellre skulle ta med en boklåda än tändstickor till en öde ö. Jag har jobbat länge som lärare men sadlat om till bibliotekarie och inte ångrat mig en sekund!

torsdag 31 oktober 2024

Hej då oktober!

 Biblioteket har varit lugnt den här lovveckan. Men ändå träffar man en hel del folk tack vare Meröppet. Utanför fönstret har det varit full aktivitet. De nya barackerna är uppsmällda och skolans grejer har fraktats dit. På måndag ska vissa klasser, och majoriteten av fritids, flytta in. På skolgården är de i full gång att riva, gräva och greja. Jag tycker att det är spännande och ser fram emot den nya skolan och det nya biblioteket som skymtar långt borta i framtiden.

Igår var det legobyggande för hela slanten. Åtta entusiastiska barn kom och byggde med stor frenesi i en och en halv timme. Lego är verkligen en fantastisk uppfinning. Mina syskon och jag har ägnat en mycket stor del av vår barndom åt lego och det fanns ju långt innan dess. Min son har älskat att bygga även om vi gjorde ett stort misstag med honom.  Han fick olika satser, ni vet drakar, borgar, rymdskepp...Problemet var att när han byggt de där sakerna så var han färdig. Vi fick absolut inte riva eftersom han var mycket nöjd men hela poängen är ju att kunna riva och bygga nytt. Nästa gång jag ska ge bort lego till ett barn så ska det vara de där gamla standardbitarna som man kan använda till vad som helst.

Legot igår var mycket blandat men mest de vanliga rektangulära och fantasin flödade.

För ett tag sedan lyssnade jag med stor behållning på podden P3-klassikern

som i detta avsnitt handlade om Gertrude Stein och Alice B Toklas. Programledaren Emelie Rosenqvist och författaren Emma Hamberg pratade om boken "Alice B Toklas självbiografi", skriven av Gertude Stein.

Jag kände till Gertrude Stein även om det var ytterst lite men nu blev jag galet intresserad och direkt efter att jag lyssnat klart så beställde jag boken på biblioteket. Och jag är inte besviken! Boken handlar absolut inte om Alice B Toklas utan om Gertude Stein som konsekvent genom boken framställer sig själv som ett geni och en betydelsefull person för konst- och kulturvärlden på 20- och 30-talet i Paris främst. Det får man ändå säga att hon gör med all rätt. I de båda damernas hem möttes tidens blivande kulturella storheter; Picasso, Matisse, Hemingway och många fler. Jag har svårt att beskriva boken och deras liv men jag har fnissat och fascinerats hela vägen. På mitt skrivbord ligger nu en annan bok som jag längtar efter att sätta igång med, nämligen "Alice B Toklas kokbok". Den skrev hon faktiskt själv 1953 när Stein dött och hon låg sjuk. Efter att ha läst Emma Hambergs förord och bläddrat lite i den så vågar jag mig på att förutspå att jag kommer att gilla även denna bok. Ja, det är en kokbok men lika mycket en dagbok.

Vill ni veta mer så lyssna på poddavsnittet (se länken ovanför). Ni kommer inte att bli besvikna!








Inga kommentarer:

Skicka en kommentar