Om mig

En blogg för oss som inte överlever utan böcker och som hellre skulle ta med en boklåda än tändstickor till en öde ö. Jag har jobbat länge som lärare men sadlat om till bibliotekarie och inte ångrat mig en sekund!

tisdag 31 december 2024

Den allra sista dagen på året



 


 

Nyårsafton!

Nog är det lite konstigt att det alltid känns som att man vill göra en nystart på nyårsaftonen? Jag menar, det skulle man kunna göra vilken dag som helst och i övermorgon är det långt ifrån säkert att jag är lika entusiastisk. 

Detta år har varit både uppåt och nedåt, som alltid. 

Om jag ska börja med de tråkiga sakerna, så har vi det gjort och kan glömma dem, så har jag haft några lässvackor även om de varit få. Min mamma är på väg bort, lite mer för varje dag. Och jag längtar efter något nytt i livet. Det är mycket möjligt att vi snackar 50-årskris men jag har nog också alltid varit lite sådan. Rätt som det är vill jag skaka av mig det gamla samtidigt som jag älskar vissa delar av det. 

Jag har en dröm inför 2025 som jag inte törs uttala högt eftersom det är mycket osäkert om det kommer att bli av, men det kommer att märkas i så fall.

Att vara i min ålder, ha tonårsbarn, familjemedlemmar som förvinner, förändras, nya som kommer, känslan av att livet rullar på utan att det går att hejda. I alla fall jag har en tendens att alltid titta framåt och vänta på det som ska komma samtidigt som jag vet så väl att det här är livet. Jag kommer aldrig att bli yngre, lyckligare och mer tillfreds. Allt förändras hela tiden och det gäller att fånga det som är just nu även om det är så infernaliskt lätt att glömma bort det i vardagsstunden.

Världsläget vet jag inte ens om jag orkar kommentera. Varje gång jag hört om någon ny katastrof och tänkt att; det här måste vara botten, värre kan det inte bli, så kan man ge sig tusan på att; jodå, värre kan det bli, något nytt poppar fram som man inte ens kunnat gissa sig till.

Jag skäms inför mitt och andras barn över min och äldre generationers egoism och kortsiktighet. Det är en ren skandal att så många inte bryr sig om hur världen ser ut i framtiden och hur den ser ut redan idag. Många är nog oroliga men det är alltid någon annan som ska reda ut läget och en själv ska inte behöva offra något för att göra världen bättre.

Så, det var den melankoliska och nedåtstämda reflektionen av året som gått.

Mitt liv är egentligen väldigt bra så uppåt-sakerna borde bli  fler.

Jag har haft ett mycket bra läsår, kanske därför som de få svackorna blivit så mycket synligare. Trots vissa mål och utmaningar i början av året så har min läsning varit mycket luststyrd. Så fort livet har känts en aning motigt så har jag vänt mig till feel-good, historiska romaner och annat där jag inte behövt tvivla på att allt ska bli bra på slutet. 

Jobbet har varit roligt och stimulerande. Vi har haft författarbesök som givit både mig och eleverna mycket.

Nu slår det mig att jag skulle ha nämnt en bok igår som jag läst, men det glömde jag helt bort.

"Världens hemskaste sjukdomar" av Ida Kjellin och Sofia Bergström bygger på den populära tv-serien med samma namn. Sofia Bergström besökte vår skola och berättade för entusiastiska tredjeklassare om sjukdomarna och hur det är att skriva för och spela in tv. Det blev mycket blod, var och annat kroppsligt som fick barnen att göra små glädjefyllda urk-ljud och jag och mina bibliotekariekollegor på kommunens skolbibliotek var överens om att vi ska försöka ta in fler faktaförfattare eftersom vi nådde helt nya elever med vårt val.



Världens hemskaste sjukdomar av Sofia Bergström, Ida Kjellin - Provläs  boken gratis online! 

Om jag vore lärare skulle jag plocka fram den här boken, läsa högt, fundera över historien och nutiden. Tyvärr blir jag aldrig inbjuden till högläsning för de äldre barnen men den här boken bjuder in till så mycket spännande!

På vårt bibliotek har vi ju Meröppet sedan några år och det har varit som en vitamininjektion. Vi får ständigt fler låntagare och utånings- och besökstatistiken ökar hela tiden. I den allmänna diskussionen om biblioteksdöden och minskningen av läsandet så tycker jag att det är viktigt att framhäva att det går att vända trenden och det behöver inte ens vara jättesvårt hela tiden.

Samma sak är det faktiskt med barn och ungdomars läsning. När jag får chansen att  inspirera och jobba med en grupp så kan jag få dem att läsa. Och det är mycket tydligt på skolan vilka lärare som inser vikten av läsning och litteratur. Deras elever är intresserade och har ett sug efter bra böcker.

Problemet är just det där, att många vuxna (till exempel lärare) inte tycker att litteratur och läsning är så viktigt, eller att det är deras ansvar att eleverna får det i skolan. De ojar sig gärna om bristen på läsförmåga men ser inte sin egen roll, liksom många föräldrar.

Så jag ser mig som lite av en missionär med ett kall. Alla jag träffar ska få chansen till läslust och om ingen annan pratar böcker med tonåringarna så gör jag det. Jag ser inte alltid något resultat men kanske sår jag ett frö som gror någon gång framöver. Om inte annat när de där tonåringarna blir vuxna och får egna barn.

Mitt eget barn går nu i nionde klass och funderar mycket på framtiden. Plötsligt har några nya synapser kopplats ihop och han ser sambandet mellan betyg, läsning och att plugga. Lite sent kan man tycka men bättre sent än aldrig.

Under året har jag gjort  bokbekantskaper som berikat mitt liv och som kommer att finnas med mig som ett stöd när jag behöver. 

Främst tänker jag förstås på Gertude Stein och Alice B Toklas. Om jag ska vara helt ärlig så har jag kanske tjatat hål i huvudet på familj och vänner om dessa två damer. Men i en värld med elände och rätt många ryggradslösa människor, om jag nu drar alla över en kam, så törstar min själ efter sådana som går helt sin egen väg, inte böjer sig för något och som inte frågar om lov när de ska leva sitt liv.

Lisa Ridzens bok "Tranorna flyger söderut" tänker jag också på emellanåt. Igenkänningen är stor för mig som kommer från Jämtland och jag känner igen så många av människorna; hemtjänspersonalen, den åldrande Bo som känner att livet rinner ifrån honom och han tappar kontrollen, Bos son som vill sin pappas bästa men som samtidigt måste ta jobbiga beslut som han vet är rätt. Karaktärerna blir väldigt mänskliga och sympatiska eftersom det är som i verkliga livet, ingen är svart eller vit. Man förstår att Bo inte varit en helt kärleksfull och empatisk pappa och även om det har sin förklaring i Bos egen barndom så kan det inte heller vara lätt för sonen att hantera sina känslor för honom. 

Under året har vi haft några bokcirklar på jobbet. Innan så känns det alltid lite jobbigt, man kommer hem sent och man måste ha koll på läsningen. Vi är tre bibliotekarier som turas om att hålla i aktiviteten, två åt gången, men man känner förstås kravet på sig själv att lotsa diskussionerna så att det blir bra och givande. Efter att ha haft det här i några år, vi började med digitala bokcirklar under pandemin, så har jag lärt mig  främst en sak, att våga lita på deltagarna. I början var vi så rädda för att samtalet skulle dö och jag pratade nog lite för mycket själv. Nu lutar jag mig mycket mera tillbaka och märker att samtalet sköter sig själv.

En författare jag vill framhäva vars böcker lärt mig mycket och fängslat mig är Anna Laestadius Larsson. Böckerna om 1700-talets kvinnor får det att kännas som att man är där. Och efter att ha läst dem så har intresset väckts för olika historiska händelser, platser och personer vilkas trådar jag följt och hittat ytterligare kunskap och inspiration. En fantastisk sak med kunskap är ju att ju mer man lär sig ju mer finns att finna.

Nu har jag skrivit en massa om året som gått och jag har ännu inte hunnit in på det kommande. 

För att ni ska orka läsa igenom utan att storkna så kanske jag spar framåtspaningen tills imorgon. 

Det kurrar lite i magen också så jag behöver avsluta och gräva i kylskåpet...


 

 


 






måndag 30 december 2024

God fortsättning!

 Så är det endast en och  en halv dag kvar av det här året...

Vi har gjort vår julresa norröver och är tillbaka i det enastående tråkiga och gråa regnvädret i Uppsala. I Jämtland fick vi nästan -30 grader kallt vissa dagar, snö och gnistrande stjärnhimlar. Till och med lite Norrsken såg vi.  I ärlighetens namn så råkade vi också ut för en glashalka som fick åtminstone mig att trippa omkring med en spark i stadigt grepp,.

Julaftonen var trevlig med åtminstone en bok för mig i paket. 

Annars har det blivit väldigt lite läst under julhelgen. Umgänge med familjen, en tröjstickning och sådant tog över. Har också titttat en del på stickbloggar på telefonen samt somnat i princip fem minuter efter att jag lagt mig varje kväll. 

Nu är jag och Alice B Toklas i alla fall färdiga med varann. Det var aningens segt emellanåt även om jag är glad att jag läst. De där recepten fick mig att tappa styrfart, särskilt när det inte blev så långa lässtunder i taget. 

Nåja, allt man läser kan ju inte få en att gå i spinn trots allt.

Idag har jag blivit färdig med en annan långkörare. Lite konstigt är det att det tagit så lång tid med tanke på att det är en lättsam feelgood som dessutom kändes ganska trevlig och mysig. Men läsformen är helt enkelt inte riktigt på topp just nu.

"Hannas sweet deli" är skriven av Kristina Ahlström och handlar om 49-åriga Hanna. deppig och besviken över livet. För ett halvår sedan blev hon lämnad av sin man och trots att de egentligen inte alls hade det bra så är hon arg och ledsen!

Hennes liv handlar numera om sonen Carl, en duktig och välkänd kock och hunden Sigge.

Allt vänder dock när Carl berättar för Hanna att han tänker öppna ett konditori och undrar om  hon kan tänka sig att driva det? Till saken hör att Hannas stora passion i livet är att baka och att hon valde bort den karriären när hon fick familj. Hanna tackar ja och på något sätt är det som att hon säger ja till livet på samma gång. På bara några veckor blir hennes deppiga och tråkiga liv något helt annat, med både glädje, romantik och spänning, för naturligtvis sker dramatiska händelser som nog knappast skulle hända i verkliga livet för de flesta.

Egentligen var min plan idag att sammanfatta året, smida planer för 2025 och göra läslista. Men det kanske blir imorgon om andan faller på. 

 

Hannas Sweet Deli - Kristina Ahlström - Pocket | Bokus

Vi ses!



lördag 21 december 2024

 Efter en kall och hal resa bilresa norrut så har vi äntligen jullov! Igår gjorde vi de nödvändiga julinköpen och jag var ute och skottade snö i -28 graders kyla. Kallt men än härligt.

Nu är mina systrar och deras familjer på plats och idag blir det knäckkok och annat julstök. Det har snöat i natt och det är betydligt varmare. 

Jag har lite svårt att få ro att läsa men det kanske kommer. En mössa stickade jag klart igår som inte blev så vacker men otroligt skön. Den sitter åt perfekt runt huvudet och håller tankarna på plats, precis  som jag vill ha det. 

Innan jag åkte hit började på en tröja till T men det fick jag repa upp igår eftersom det visade sig att den blev för stor så idag får jag börja om.

Boken jag läser just nu är "Alice B Toklas kokbok" av Alice B Toklas.


Den innehåller recept, som jag i ärlighetens namn hoppar över emellanåt, och små anekdoter som jag har stor behållning av. Bra men det går inte så snabbt att läsa.
Naturligtvis ligger det några fler böcker i resväskan som jag ser fram emot.


torsdag 19 december 2024

Snart jullov!

 Är det inte typiskt! Imorgon ska vi fara, med bil, på jullov till Jämtland och igår slog halkan och snöovädret till. Jag hann jaga upp mig under dagen och började planera för att skjuta upp resan en dag. Det var med mycket stor möda som jag halkade hem från bussen på cykel. Men i morse när jag, med andan i halsen, klev ut genom dörren och undrade om jag överhuvudtaget skulle ta mig till jobbet så hade all is regnat bort och det var inga problem. Så nu känner jag mig relativt lugn inför morgondagen. 

På jobbet har det varit mycket lugnt idag. Elever som kommit in, lämnat och lånat och hängt. men inga klasser för de har nog haft fullt upp med annat. Så jag har städat och fixat och känner mig mycket nöjd.

Julkalendern fortsätter att leverera. Av en händelse såg jag en notis på nätet om att den anmälts till granskningsnämnden. Någon tyckte att den är ett inlägg i gruvdriftsdebatten, en annan kände sig kränkt för att karaktären Antaris vid något tillfälle kallades Antikrist av misstag. Vi har suckat djupt i familjen. Har inte folk viktigare saker att uppröras över?! Och för vår del så fnissar vi lika mycket varje gång den stackars Antaris får heta olika saker. 

Jag hinner inte läsa mycket för tillfället. Som jag skrev i förra inlägget så blir det mest stickning. Under stickningen har jag antingen en podd i öronen eller en av mina julkalendrar. Både "Tipp tapp" och "Fyra brev till jul" är bra tycker jag. På kvällarna när jag ändå tänker att jag ska läsa en stund, umgås med Alice B Toklas just nu, så hinner jag knappt läsa tre sidor så somnar jag.

Det ska bli ljuvligt att få vara ledig och kunna unna sig tid för läsning, lyssning och stickning hur mycket man vill.

måndag 16 december 2024

 Om en vecka är vi på jullov. Det känns så otroligt härligt och lite overkligt. 

Igår var jag på konsert, Nötknäpparen, med Kungliga Akademiska kapellet. Vacker musik, lite julstämning och mycket publik. Sedan kokade H och jag knäck när jag kom hem. Den blev perfekt om jag får säga det själv!

På fredag morgon vinkar vi adjö till våra nya kaninvänner, sätter oss i bilen och åker norrut. Jag oroar mig som alltid för bilföret men vi tar det försiktigt så det ska väl gå bra. 

Jag läser inte så mycket just nu för jag har satt igång med ett nytt stickprojekt och kan inte låta bli att sticka hela kvällarna. T har önskat sig en huvtröja och jag känner mig lite nervös just för huvan, men jag har ju många stickexperter runt mig som jag kan rådfråga om jag skulle köra fast.

Dessutom ska jag sticka en reflexmössa till en kollega. Det kommer att gå fort men det tar tid från läsningen.

Jag filar lite på läsutmaningar 2025 men det får ni höra om när nyår närmar sig. En liten utvärdering brukar jag ju också hinna med.

Idag kan jag rekommendera boken "USA:s alla presidenter" av Karin Henriksson, en bok som kom redan 2017 tror jag (men tydligen har det kommit en ny reviderad upplaga i år. Gissar att Joe Biden finns med där).


Boken skriver ganska kort, cirka tre, fyra sidor, om varje president. Man får lite olika anekdoter, kuriosa och lite mer allmänna politiska fakta. 
Karin Henriksson skriver på ett väldigt fängslande sätt och jag har lärt mig mycket. En sak som är intressant är att jag ofta funderat på hur USA kan var så splittrat, varför det är så viktigt för så många att varje delstat ska sköta sig själv? När jag läser om starten och de första presidenterna så inser jag att det aldrig någonsin funnits någon enighet. Varje ny stat som anslutits har krumbuktat sig och kämpat för sina egna regler och idéer.
Min bild av de olika presidenterna har nyanserats och jag har fått veta saker, både bra och dåliga som de åstadkommit. Och som alltid, fruarna har gjort olika typer av insatser också som haft stor påverkan på politiken och landet.
Jag tänker mig att boken kan läsas från pärm till pärm, som jag gjort, eller mer som en uppslagsbok där man kan kolla upp det man är intresserad av.
Jag blir sugen på att läsa mer av Karin Henriksson, som jag för övrigt alltid uppskattar att höra på USA-podden när hon gästar.




tisdag 10 december 2024

Utan att jag riktigt har fattat det så fick vi fira andra advent i söndags! Jag menar, det var ju tillräckligt överraskande med december och födelsedag men veckorna går så fruktansvärt fort så jag hinner helt enkelt inte med.

I fredags var jag och T till Stockholm på konsert, "A Christmas country" med Tennessee Tears. När jag nämnde det på jobbet så var det en kollega som genast utbrast att de varit med i Melodifestivalen. Det hade jag ingen aning om. Det var i alla fall en jättebra konsert och trevligt att släpa sig ur huset en fredagskväll och göra något annat än att somna i soffan.

På lördagen jobbade jag och dagen till ära var det dockteater. Teater Tummeliten kom och spelade pjäsen "Petter och hans fyra getter".

27 barn kom vilket är ett rejält rekord i publikantal sedan jag började jobba och det var mycket lyckat.

Söndag kväll var det julkonsert med min systers kör, mysigt och fint.

Förutom alla helgens aktiviteter så är vi kaninvakt i två och en halv veckor. Grannfamiljen har åtta kaniner som behöver tas om hand då de är på semester. Vi älskar förstås uppdraget och vi får utlopp för vår kaninkärlek. I förrgår var det ett år sedan Speedy blev uppäten av en räv och vi har lite abstinens emellanåt så det här passar oss bra. 

Jag fortsätter med min julbonanza i ljudjulböcker. 

För tillfället håller jag igång två adventskalendrar.



"Tipp Tapp" av Malin Söderberg utspelar sig i Stockholm dit Mimmi just flyttat. Hon har just separerat och uppfyllt sin stora dröm att flytta till storstan för att jobba som AT-läkare. Hon bor inneboende hos en excentrisk gammal dam och trots att rummet inte alls är vad hon önskat sig så känner hon ändå att det nya livet är mycket lovande. Men redan efter två veckor ställs allt på ända och inget blir som Mimmi tänkt sig.

En mysig, och ändå spännande, bok och jag ser fram emot att lyssna på den varje dag.




Min andra bok får räknas mer till en relations-feelgood och jag gissar att det kommer att sluta bra, vilket säkert den andra kommer att göra också förvisso, även om det är mest elände och olycka så här i början.
Vi får följa tre olika kvinnor som kämpar på olika sätt med sina liv.
Hanna bor med sin tonårsdotter Julia. Hon är fortfarande bitter och arg på exmannen som gjorde slut och bildade en ny familj. Julia mår inte bra, skolkar vägrar prata med sin mamma och bestämmer sig hastigt och lustigt för att hon vill flytta till sin pappa. Emilia, Julias nya bonusmamma, stressar runt och känner aldrig att hon hinner det hon ska och att allt bra blir fel. Och nu säger Julia att hon ska flytta in dessutom, hur ska det gå?
Alice blev änka för ett år sedan och vet inte hur hon ska orka leva vidare. Hon begraver sig i jobb och undviker alla välmenande grannar. Så ringer det på dörren. Det är hennes döde mans bäste vän som vill ge henne ett brev från Jens, hennes man. 




Slutligen har jag också klämt del 6 i långserien "Bara Maja" av Liv Almendingen. Boken heter "När historien vaknar"







fredag 6 december 2024

Månadens dikt december 2024

 Nattlig madonna

När de svarta molnen drogo över himlen

satt en moder vaken och ett barn sov.

Och en änglastämma sjöng i nattens tystnad

alla världars lov.


Och den unga modern hörde likt ett eko

djupast i sitt inre nattens tysta lov:

o vad världen växte uti alla vidder

när den lille sov!

-Edith Södergran-

måndag 2 december 2024

December

 Äntligen har vi klivit in i december månad! 

I lördags hade vi systrarna med familjer på middag och inför det åkte adventsljusstaken samt julstjärnor upp i fönstren. En och annan liten tomte och julbock fick också komma fram. Man är ju så sugen på julstämning så här i början av december.

Igår kväll efter middagen bänkade vi oss, alla tre, med glögg pepparkakor och första adventsljuset tänt, för att titta på julkalendern. Den verkar vara mycket lovande i år tycker vi. 

Dels att det utspelar sig i Lilluman (mycket roligt), same- och snötema... Ja mycket bra.

Jag har nu börjat årets läsning av julböcker. 

Först ut är en barndeckare.


"Jakten på norrskenet" av Eva Hildén handlar om Stina som åker med sin mamma till Abisko för att fira jul med mostern Karin och hennes familj. Stinas föräldrar har skilt sig och det är den första julen de ska fira åtskilda. I Stinas ryggsäck ligger en julklapp från pappa och en julklapp som Stina ska ge sin mamma. Men när de kommer fram så visar det sig att hon plötsligt har fel ryggsäck. Bortsett från att julklapparna känns extra viktiga det här året när allt är nytt och konstigt så visar det sig att personen vars ryggsäck Stina nu har är desperat i sin önskan att få tillbaka sin  och det blir snabbt lite läskigt. Än så länge har jag lyssnat på sju delar och tycker att det är spännande

Jag har också lyssnat på "Julens små mirakler" av Anna-Karin Kjellsdotter Johansson


Den här var inte riktigt vad jag förväntat mig. Jag trodde att det skulle vara en julfeelgood, ni vet romantiskt, snö och julstämning. Det var juligt, snöigt och allt det där men först och främst handlar det om huvudpersonen Anna-Lottas ensamma liv, ekonomiska problem samt hur plötsligt saker börjar hända efter att hon pratat med en mystisk man klädd i lila. Författaren är ganska övertydlig i sitt budskap. Om man hittar Gud och litar på kristendomens budskap så blir livet bra.
Jag har väl inte direkt något emot religion och andligt sökande men jag ser inte mig själv som kristen och tyckte kanske inte att den här boken gav mig så mycket även om den var lite mysig emellanåt.